Suomalaisporoa himoitaan Eurooppaan

Saksaan yritettiin tänä syksynä tilata peräti 100 000 poron erä. Tilauksesta kuitenkin kieltäydyttiin koska teuraita ei edes koko maassa ole niin paljon. Tilauksia on tullut myös ainakin Ranskasta ja Espanjasta, mutta suomalainen poro on myyty kotimarkkinoille - tähän asti.

Kuva: Pia Tuukkanen / Yle

Porotalous tuntuu elävän jonkunlaisessa myrskyn silmässä.

Lihantuotto laskee vuosi vuodelta eikä syystäkään ole yksiselitteistä selvyyttä. Tuotanto uhkaa jäädä alle 80 000 ruhon.

Kotimarkkinat vetävät kaiken lihan ja kysyntää riittäisi isommallekin määrälle. Seurauksena on, että poronlihan hintaan enteillään kovaa nousua, mutta kuinka kovaa hintaa kuluttajilta uskalletaan vaatia, se on vielä avoinna.

Samaan aikaan Venäjältä tuodaan poroa, tällä teuraskaudella arvio on 10 000 – 15 000 ruhoa. Potentiaalia olisi paljon isompaankin tuontiin.

Siperiassa miljoona maukasta poroa

Porotuottajien järjestö Paliskuntain yhdistys ei ole toistaiseksi ollut huolissaan Siperian poron nimellä myytävästä venäläisporosta.

Poroa tuo Siperiasta Euroopan suurin poronjalostaja suomalais-ruotsalainen Polarica.

Yhtiön toimitusjohtajan mukaan Siperian metsissä juoksee vajaa miljoona poroa,eli tuontimäärä on toistaiseksi kovin vähäinen. Mutta pikaisen laskutoimituksen perusteella voi sanoa, että Siperiasta voisi haluttaessa saada enemmän poronlihaa kuin mitä Suomen ja Ruotsin tuotanto on yhteensä.

Tuontihimoisille varoituksen sana

Jos Suomeen tuotaisiin laajemmassa mittakaavassa venäläistä poroa, se vaikuttaisi väistämättä markkinoihin ja hintatasoon. Ainakin hinnan nousupaineet voisi heittää mielestä.

Mutta jos tuontiporo alkaa sotkea markkinoita, voivat suomalaistuottajat avata itselleen portin Eurooppaan varoittaa Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Ollila

- Semmoinen teoreettinen mahdollisuus on olemassa, että jos Suomeen aletaan tuoda poronlihaa Siperiasta enemmänkin, niin se pistää tämän  poromieskentän miettimään uudenlaisia avauksia tuotteensa suhteen. ehkä me aletaan sitten ihan tosisaan miettiä vientiä myös.

- Se on ihan yhtä realistinen mahdollisuus kuin poron tuonti Siperiasta, ei se sen kummempi juttu ole, Paliskuntain Yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Ollila sanoo.