Näkökulma: Eläkeläisprinssin työura tyssäsi alkuunsa

Englannin prinssi saavutti juuri eläkeiän. Toimittaja Mauri Tikkamäki pohtii, minkälaista olisi elämä kuninkaallisena.

Näkökulmat
Mauri Tikkamäki

Englannin prinssi Charlesin kohdalla työuran pidentäminen meni täysin päin persusta. Mies odotteli pääsyä kuninkaan hommiin mutta ei – eläkeikä tuli ennen kuin ehti edes kärpännahkaviittaa päälleen paiskata. Kun äiti ei päästänyt. Vaikka äiti on jo 87 vuotta niin hän hallitsee. Elisabet II - kuningatar.

Miten tähän on tultu? Onko äiti Elisabet kunninahimoinen ja vallanhimoinen? Ei suinkaan. Valtahan on pääministerillä, poliitikoilla, markinoilla. Ei siinä auta valtaistuimelta huudella - löytää itsensä pian palatsin etäisimmästä siivestä. Ei. Kuningatar haluaa suojella poikaansa.

Äidit haluavat aina parasta pojalleen. Jos prinssi Charles jonain päivänä hänelle kannettua paahtoleipää mutustaessaan onkin ollut myrtsinä siitä, ettei pääse koklaamaan valtaistuimen mukavuutta, on äiti sanonut, että kruunu kiristää ikävästi otsanahkaa, sen jalkokivet ovat painavia eikä valtaistuimen ergonomiakaan ole parhaalla tasolla.

Kun Charles sitten jättää kuninkaallisen kananmunan syömättä ja heittäytyy sängylleen nyyhkien, on äiti paiskannut ovesta sisään keltaisen lehden. Lehdessä Ruotsin kuningas seisoo vaikeana median edessä. Metsästys on keskeytynyt ja Kustaa kiemurtelee. On tullut pidetyksi hauskaa parin mallin kanssa porealtaassa.

Selitä siinä nyt sitten. Kuningas yrittää keskittyä muuhun riistaan. Ei se metsästyskään ole hauskaa. Kaverit ovat nousukkaita. Jos yrittää salaa siemaista ryypyn, pyrkivät kaikki samalle taskumatille ihan sen takia, että olisi kunkun kanssa vähän niin kuin yhteinen salaisuus.

Ymmärtääkö prinssi jo vihdoin, että elämä kuninkaallisena on yhtä piinaa. Vaikka kruunua ei tarvitse talvipakkasilla pitääkään, on siinä monenlaista muuta riesaa. Tunnet eläväsi suurennuslasin alla. Onko kuningatteren hattu tänään vinossa? Oliko kengissä koirankakkaa? Vilkuttiko hän täydestä sydämestään siinä tuulisella parvekkeella jo toista varttia seisoessaan? Imperiumin alamaiset kyttäävät.

On valtiovierailu tasavallassa. Nuorehkon tasavallan presidentti oli työväenluokkainen ja pääministeri joku talonpoika. Baskeripäiset mummot, ne ovat kyllä kaikkialla tasaisen herttaisia mutta tämä mediaväki suhtautuu meikäläiseen täällä ironisesti. Ja voi näitä tämän maan ruokiakin, uskaltaako tuota helkkarin rössypottua ottaa.

Entä jos mahassa alkaa kiertää ja minulta pääsee paukku? Senhän voi aina peittää kuninkaallisella rykäisyllä. Kaikki hiljenevät ja luulevat että aion vihdoinkin kommentoida ruokaa. Mutta vielä pahempi hallittava on salakavalasti leijaileva tuhnu. Se on yritettävä jotenkin laskea turvamiehen kohdalla. Siitähän se palkkaa nauttii.

Peräsuolen hallitsemisen lisäksi on tässä siis monta monessa. Kyllä se on niin Charles, poikani, että minä jatkan kuningattarena ja sinä pysyt eläkeläisprinssinä. Sinun parasta minä vaan ajattelen.