Paavi siirtäisi valtaa pois Vatikaanista

Paavi toivoo kirkon myös menevän entistä enemmän ihmisten pariin auttamaan tarvitsevia.

Paavi Fransiscus haluaa uudistaa katolista kirkkoa radikaalisti. Paavi siirtäisi valtaa pois Vatikaanista ja muuttaisi kirkkoa armeliaammaksi kirkoksi, joka likaa kätensä auttaessaan köyhiä. Naispappeudesta tai abortin tuomitsevan kannan muuttamisesta paavi ei sen sijaan ole valmis keskustelemaan.

Tuoreessa kirjoituksessaan paavi sanoo, että on aika muuttaa paaveutta. Hän katsoo, että liiallinen keskittäminen ennemminkin vaikeuttaa kirkon elämää kuin on hyödyksi. Paavi olisi myös valmis luopumaan joistakin kirkon perinteisistä tavoista, jos ne eivät enää ole hyödyllisiä.

Paavi sanoo pyytävänsä neuvoja siitä, miten hänen rooliaan pitäisi muuttaa. Paavin mukaan hänen velvollisuutensa on olla avoin ehdotuksille, jotka auttavat häntä hoitamaan tehtäväänsä entistä paremmin Jeesuksen tahdon mukaisesti.

Paavi painottaa myös, että kirkon tulisi osallistua entistä enemmän uskovien elämään. Erityisesti kirkon tulisi hänen mukaansa huolehtia köyhistä ja syrjäytyneistä, koska nämä ovat voitot ihmisten edelle asettavan epäoikeudenmukaisen maailmantalouden uhreja.

Paavi toteaa haluavansa mieluummin kirkon, joka on ruhjeilla, kipeä ja likainen, koska on ollut kaduilla kuin kirkon, joka on sairaalloinen siksi, että se on eristäytynyt ja takertunut omaan turvallisuuteensa.

Paavi myös toivoo kirkolta entistä iloisempaa lähestymistapaa uskontoon. Hänen mukaansa kristillisen sanoman ei tulisi olla syntien ja vikojen luettelo, ja sen tulisi olla toisten hyväksi ponnistelemista.

Paavi myös katsoo, että kirkon ovien tulisi olla aina auki, jottei kukaan, joka tulee etsimään Jumalaa löytäisi suljettua ovea.

Paavi Fransiscus on perustanut kardinaalien neuvoston neuvomaan häntä uudistuksissa.