Yt-neuvottelut jouluksi: Kokkolan henkilöstölle tiukka säästötavoite

Kokkolan kaupunki odottaa työntekijöiltään entistä suurempaa osuutta säästötalkoissa. Kaupunginhallitus esittelee valtuustolle talousarvioesityksen, joka korottaa palkkasäästötavoitteen 4,3 miljoonaan euroon. Se merkitsee, että säästöjä on löydyttävä 40 henkilötyövuotta enemmän kuin vain muutama viikko sitten kaupunginjohtaja esitti.

Kotimaa
 Kuvassa pöydän ääressä viestintäpäällikkö Virpi Viertola, kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Kari Urpilainen (sd.) ja puheenjohtaja Veikko Laitila (kesk.

Kokkola aloittaa yhteistoimintaneuvottelut työntekijöidensä kanssa heti budjettivaltuuston jälkeen joulukuussa. Tämän vuoden neuvottelut kaatuivat liian kireään aikatauluun.

Luonnollinen poistuma riittäisi kattamaan yli puolet kaupungin tavoittelemista säästöistä, jollei lähtevien paikkoja tarvitsisi täyttää.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Veikko Laitila (kesk.) uskoo, että kaupunkilaisten palvelut pystytään hoitamaan.

- Hyvällä tahdolla ja kaupunkilaisten pitkämielisyydellä palvelut pystytään säilyttämään. Säästövelvoitteita ei kohdenneta juustohöyläperiaatteella. Katsotaan sitten, missä hallintokunnissa on mahdollista löytää säästöjä. Se on sitten ensi kevään arvokeskustelun paikka.

Talouden tehokuuria perustellaan sillä, että menojen ja tulojen ynnäyksen jälkeen tilinpäätöksen arvioidaan osoittavan, säästöistä huolimatta, vielä ensi vuonnakin miinusta. Jotta kaupunki ei ajautuisi tarkkailulistoille, vuonna 2015 viimeisen rivin täytyy olla plus-merkkinen.

Vasemmisto olisi tehnyt toisin

Demarit, vasemmistoliitto ja perussuomalaiset irtautuivat tässä kohtaa konsensuksesta. Kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Kari Urpilainen (sd.) muistuttaa, että kasvavassa kaupungissa työntekijöiden vaihtuvuus on suuri ja palvelut pitää kyetä järjestämään.

Palkkasummaa vastaava säästö olisi voitu hakea henkilöstöjärjestöjen kanssa yhteistyössä.

Kari Urpilainen (sd.)

-Meidän mielestämme 30-40 työntekijän vähennys olisi tässä vaiheessa riittänyt. Palkkasummaa vastaava säästö olisi voitu hakea henkilöstöjärjestöjen kanssa yhteistyössä.

Säästöjä kaupunki tavoittelee myös perustamalla uuden elinvoimayksikön, johon siirretään matkailun, kehitysyhtiön ja kehitysjohtajan toimistot. Säästöjä pitäisi syntyä parisensataatuhatta.

Mutta kaikesta huolimatta kaupunki sijoittaa ensi vuonna nuoriin perheisiin; koulut ja päiväkodit ovat etusijalla. Isokylän monitoimikeskus-alakoulu, Torkinmäen koulu ja Lucina Hagmanin koulu imevät rahaa, Kippari halli saa uuden tekonurmen. Tässä muutama poiminta kaupunginhallituksen tekemistä muutoksista.

Palvelujen järjestämiseen kaupunki kerää asukkailtaan ja yrityksiltään veroja 175 miljoonaa euroa.Verojen. palvelumaksujen ja valtionapujen lisäksi energialaitokselta, kuten muiltakin liikelaitoksilta odotetaan miljoonatuloutusten lisäksi jälleen ylimääräistä erää omistajan rahapussin paikkaamiseen.

Yllätys, yllätys sähkömarkkinat ovat sähkölämmittäjän puolella..

Energiajohtaja Petri Kokko lupaa ettei siirrä summaa kiertoon, eli edelleen kuluttajien maksettavaksi

-Tässä markkinatilanteessa ei ole mahdollisuutta korottaa sähkön eikä kaukolämmön hintoja.

Kokko toteaa ja sanoo, että lisälaskua ei ole tulossa liioin verkkoliiketoiminnan puolelta, koska energiamarkkinavirasto ei hyväksyisi korotusta.

Uutista muutettu: kuva on vaihdettu 27.11.2013 kello 09.30. Jukka-Pekka Tyhtilä