Euroopan ihmiskaupan uhrit useimmiten EU-maista

Varsovassa alkaneessa ihmiskaupan vastaisessa konferenssissa kehotetaan unionia tiukentamaan lainsäädäntöä nykyajan orjakaupan saamiseksi kuriin.

Ulkomaat

Asiantuntijat kehottavat EU:ta tiukentamaan lainsäädäntöään ihmiskaupan saamiseksi kuriin. Nykyajan orjakauppa on EU:ssakin kasvussa, ja yhä useammin uhri tuodaan työntekijäksi.

Varsovassa Puolassa tiistaina alkaneessa EU:n ja poliisiasiantuntijoiden konferenssissa todettiin, että tiukempia lakeja tarvittaisiin sekä ihmiskauppiaiden saamiseksi syytteeseen että uhrien suojelemiseksi. Lisäksi uhreja auttavat järjestöt tarvitsisivat lisää rahaa, konferenssissa katsottiin.

Kansainvälisen siirtolaisjärjestön IMO:n edustajan Bernd Hemingwayn mukaan nykyisin yhä usemmat uhrit tuodaan EU-maihin työntekijöiksi, kun muutama vuosi sitten heidät tuotiin useimmiten seksiorjuuteen.

Viime vuonna todetuista tapauksista noin 48 prosentissa uhri tuotiin työvoimaksi ja 21 prosentissa seksuaalista hyväksikäyttöä varten.

Asiantuntijoiden mukaan enemmistö EU:n alueella olevista ihmiskaupan uhreista on EU-maiden kansalaisia.

EU:n vuosia 2008 - 2010 koskevien tilastojen mukaan uhreista yli 60 prosenttia on EU-maista. Eniten uhreja tulee Romaniasta ja Bulgariasta. Ihmiskauppa muualta maailmasta EU:hun on tosin kasvussa, ja useimmat näistä uhreista tulevat Nigeriasta.

EU:ssa tuli vuosina 2008 - 2010 ilmi yli 7 000 tapausta, joissa ihmiskaupan uhriksi oli joutunut EU-maasta lähtöisinkin oleva nainen tai tyttö ja yli 2 000 tapausta, jossa uhri oli unionin alueelta tuleva mies tai poika. Afrikkalaisia naispuolisia uhreja tavattiin yli 1 200 ja miespuolisia 94.

Asiantuntijoiden mukaan uhrien löytämistä vaikeuttavat ennakkoluulot sekä silmien sulkeminen ihmiskaupalta.

Lähteet: AP