1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Berlusconin puolue veti tukensa hallitukselta

Enrico Lettan hallitus ei kuitenkaan kaadu tähän, sillä Berlusconin puolue jakautui vastikään kahtia ja hallitusta tukevalla ryhmällä on tarpeeksi kansanedustajia.

SIlvio Berlusconi tervehti yleisöä ennen puhettaan Forza Italia -puolueensa nuorisojärjestön jäsenille Roomassa 23. marraskuuta. Kuva: Alessandro Di Meo / EPA

Entisen pääministerin Silvio Berlusconin Forza Italia -puolue on vetänyt tukensa Enrico Lettan johtamalta hallitukselta. Puolue ilmoitti asiasta päivää ennen kuin senaatin on määrä äänestää Berlusconin erottamisesta.

Edellytyksiä yhteistyön jatkamiselle tämän hallituksen kanssa ei enää ole, sanoo Forza Italian senaattori Paolo Romani Twitter-viestissään.

Forza Italian päätös ei kaada hallitusa, sillä aiemmin Vapauden kansa -nimisenä toiminut Berlusconin puolue jakautui tässä kuussa kahtia. Berlusconin johdolla perustettiin Forza Italia, jonka nimisenä keskustaoikeistolainen puolue toimi vuoteen 2007 saakka.

Osa puolueen edustajista kuiten ilmoitti puoluesihteeri Angelino Alfanon johdolla, etteivät he lähde mukaan Forza Italiaan, vaan perustavat oman puolueen. Alfano tukijoideen tukee vasemmistolaisen Lettan hallitusta ja heillä on tarpeeksi kansanedustajia, jotta hallituksella olisi parlamenttienemmistön tuki.

Vapauden kansan sisäiset ristiriidat roihahtivat sen jälkeen, kun korkein oikus vahvisti elokuussa Berlusconin veropetostuomion. Berlusconi yritti tuolloin kaataa hallituksen vastavetona sille, että häntä uhkaa myös erottaminen senaatista. Yritys kuitenkin epäonnistui, kun osa Vapauden kansan edustajista uhmasi Berlusconia ja asettui tukemaan hallitusta.