1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Kyllä se kestikin: Teollisuustyön rajuin kato päättyi vihdoin

Teollisuustyöpaikkojen määrä jää 20 prosenttiin kaikista työpaikoista.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Suomalaisten teollisuustyöpaikkojen vähentymisen rajuin vaihe on vihdoin takanapäin. Työministeriön mukaan teollisuuden työpaikkojen määrä on vakiintumassa nykyiselle tasolleen.

Suomessa teollisuuden työpaikkojen osuus on pudonnut tasaisesti vuodesta toiseen. Mutta tutkijoiden mukaan suomalaisten teollisuustyöpaikkojen pahin kato on nyt nähty.

– Kyllä se varmaan tässä vaiheessa on jo tapahtunut, sanoo työ- ja elinkeinoministeriön tutkimusjohtaja Heikki Räisänen.

Hänen mukaansa teollisuutta Suomessa on jatkossakin, mutta se ei tarjoa työpaikkoja entiseen malliin.

Teollisuuden ja rakentamisen työpaikat ovat vähentyneet sitkeästi vuosi vuodelta. Vain Nokia sai aikaan teollisuustyöpaikkojen osuuteen pienen nousun 90-luvun lopussa. Muuten suunta onkin ollut sitten alaspäin.

Mutta romahdus on viimein päättymässä.

– Olemme arvioineet, että teollisuustyöpaikkojen osuus kaikista työpaikoista tulee jäämään hieman reiluun 20 prosenttiin. Suurta romahdusta ei enää ole, mutta ei kasvuakaan, sanoo 
Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tutkija Jussi Ahokas.

Piristyvä vienti ei tuo työtä

Vaikka vientiteollisuus virkoaisi, teollisuustyön määrä ei siis kasva. Samat tuotteet tehdään tehokkaasti pienemmällä porukalla.

Teollisuustyön vähentyessä palveluammatit lisääntyvät. Työttömäksi jääneiltä muutos voi vaatia täydellistä uudistumista - tai johtaa työttömyyden venymistä. Tuoreet työllisyysluvut kertovat pitkäaikaisen työttömyyden pahentumisesta.

– Työttömyydestä pois pääseminen on entistä vaikeampaa, sanoo tutkimusjohtaja Räisänen.

Tuoreet tilastot kertovat muutenkin työttömyyden jatkavan synkentymistään. Työttömiä oli lokakuussa 7,4 prosenttia työvoimasta. Vuosi sitten luku oli 6,9.

Työllisyyden kehittymisessä on suuri merkitys kaupan menestyksellä. Jos suomalaisten shoppailuinto tyssää nolla-palkankorotuksiin, se saattaa johtaa kaupan työvoiman vähentämiseen.

Suurena työllistäjänä kaupanalan pienikin vähentäminen voisi merkitä todella suurta kasvua työttömyyteen.