Hyppää sisältöön

Puolet suomalaisista haluaa, että kehitysmaille annetut lupaukset on petettävä

Vaikka kehitysmaiden auttamista pidetään sinänsä tärkeänä, moni haluaa vähentää kehitysapua, kertoo tuore Eurobarometri.

Nepalilaispoika joi suomalaisten kehitysyhteistyöhankkeen osana rakentamasta kaivosta Länsi-Nepalissa Intian rajalla sijaitsevassa Asuranin kylässä alkuvuodesta 2009. Kuva: Ensio Karjalainen / Yle

Suomalaiset ovat haluttomampia tukemaan kehitysmaita, kuin EU-kansalaiset keskimäärin, kertoo tuore Eurobarometri.

Euroopan unioni, toisin sanoen EU-komissio ja sen jäsenmaat, ovat antaneet kehitysmaille lupauksen nostaa kehitysyhteistyön tasoa.

Barometrissä kysyttiin, "meidän ei pidä lisätä tukeamme kehitysmaille, vaikka olemme niin luvanneet". 28 prosenttia suomalaisista oli tästä kysymyksestä samaa mieltä. Tämän lisäksi 20 prosenttia suomalaisista oli samaa mieltä kysymyksestä, "meidän on vähennettävä tukeamme kehitysmaille, koska meillä ei enää ole varaa siihen". Yhteensä siis 48 prosenttia suomalaisista oli valmis tinkimään kehitysyhteistyölupauksista.

34 prosenttia EU-kansalaisista oli samaa mieltä näistä kysymyksistä.

Suomessa vähiten kiinnostuneita kehitysavun kasvattamisesta olivat yllättäen nuoret. 15 - 24-vuotiaista 36 prosenttia oli sitä mieltä, että kehitysyhteistyön tasoa olisi lisättävä.

Tästä huolimatta peräti 85 prosenttia suomalaisista piti kehitysmaiden ihmisten auttamista tärkeänä.

Ylivoimainen enemmistö suomalaisista, 83 prosenttia, uskoi myös, että köyhyyden voittaminen kehitysmaissa auttaisi Euroopan unionin asukkaita. EU-kansalaisista keskimäärin samaa mieltä oli vain 69 prosenttia.

Suomalaiset olivat myös hyvin halukkaita tukemaan kehitysmaita ostamalla näiden maiden tuotteita, vaikka ne maksaisivat hieman tavallista enemmän.

Suomalaisista 70 prosenttia maksaisi mielellään kehitysmaiden tuotteista ja esimerkiksi reilun kaupan tuotteista pientä lisähintaa kehitysmaita tukeakseen. EU-kansalaisista samalla kannalla oli 48 prosenttia.