Valtion aluehallintoon jättiuudistus - AVI:t ja Ely:t yhteen maakuntaliittojen kanssa?

Maakuntajohtaja Pertti Rajala nostaa esiin länsisuomalaisen yhteistyön ja toivoo Satakunnan, Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen alueiden yhdistämistä vastapainoksi pääkaupunkiseudun metropolialueelle.

politiikka
Satakuntaliiton nettisivun otsake.
Kati Rantala / YLE

Aluehallintoa odottavat jälleen suuret mullistukset.

Yle Satakunnan saamien tietojen mukaan valtioneuvosto suunnittelee aluehallinnon uudelleenarviointia osana valtionhallinnon uudistamista. Pohdinnassa on mm. avi- ja ely-keskusten yhdistäminen ja myös maakuntahallintojen liittäminen yhteen.

Maakuntajohtaja Pertti Rajala pitää tarkastelua hyvänä ja toivoo mm. Satakunnan, Varsinais-Suomen ja Pirkanmaan alueiden yhdistämistä vastapainoksi pääkaupunkiseudun metropolialueelle.

- Minusta tarkastelu on järkevä ja siihen pitää lähteä avoimin ja kiihkottomin mielin. Itse olen aivan vakuuttunut, että 2020-luvulle ei voida mennä nykyisellä aluehallintorakenteella ja nykyisellä aluejaolla, Rajala sanoo.

Asian on tuonut esille työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Erkki Virtanen ministeriön rakennerahastopäivillä. Uudistuksista odotetaan lisätietoa jo kevään aikana. Pertti Rajalan mielestä valtiolla on asiassa liian kiire.

- Taas vain puolen vuoden tarkasteluaika. Ei asialla niin kiire ole, etteikö tätä voitaisi käydä läpi rauhassa ja parlamentaarisesti läpi ja ennenkaikkea myös niin, että meillä olisi selvillä mikä on kuntarakenne, Rajala toruu.