"Ensimmäistä suomenkielistä koulua ei saa lakkauttaa"

Hämeenkyrön Jumesniemen koulu on Pohjoismaiden ainoa toimiva kirkkokoulu. Suomalaisuuden Liitto vetoaa muihin kansalaisjärjestöihin, jotta maamme ensimmäinen suomenkielinen koulu säilyy.

Kotimaa
Tyttö Jumesniemen kyläkoulun pihassa
Hämeenkyrön Jumesniemen koulu on Pohjoismaiden ainoa toimiva kirkkokouluUlla Meriläinen / Yle

Suomalaisuuden Liitto ottaa voimakkaasti kantaa Hämeenkyrön Jumesniemen koulun lakkauttamisuhkaan. Jättämässään vetoomuksessa liitto pitää skandaalina sitä, että ensimmäinen suomenkielinen koulu halutaan lakkauttaa.

Jumesniemen koulu perustettiin 166 vuotta sitten. Se oli ensimmäinen suomenkielinen kansakoulu, johon olivat tervetulleita kaikkien yhteiskuntaluokkien lapset.

Koulu on edelleen ainoa pohjoismaissa toimiva kirkkokoulu ja se tarjosi lapsille ilmaisen ruokailun koulunkäynnin yhteydessä ensimmäisenä kouluna Suomessa.

Suomalaisuuden Liitto pitää skandaalimaisena, jos Jumesniemen koulun kaltaisten suomalaisten kulttuurihistorian aarteiden annetaan vaipua unholaan.

– Perusopetukseen kohdistuvilla säästöillä murretaan yhteiskuntamme kivijalkaa. Säästöjä olisi mielekkäämpää hakea vapaasta sivistystyöstä, joka perustuu yksilön valinnanvapauteen, sanotaan liiton lähettämässä tiedotteessa.

– Suomen kieli ja suomalainen kulttuurihistoria ansaitsevat parempaa.

Liitto vetoaa muihin kansalaisjärjestöihin, jotta maamme ensimmäinen suomenkielinen koulu säilyy.

– Kyläläiset ovat uupuneita jokavuotiseen taisteluun koulunsa puolesta. Vuosi sitten koulu säilyi kahden äänen enemmistöllä. Koulun lakkauttaminen aiheuttaisi kolmenkymmenen alakoululaisen ja kahden opettajan päivittäisten koulumatkojen kasvamisen 40 – 60 kilometriin, joka ei ole kunnalle ilmaista sekään, ja opetus voisi joutua parakkeihin.

Jumesniemen koulu vältti lakkautuksen täpärällä äänestyksellä vuonna 2012, mutta kouluverkon karsiminen jo ensi lukukaudella on jälleen Hämeenkyrön suunnitelmissa.