1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kastiketehtaan haju ärsytti naapureita Yhdysvalloissa – tuomari puuttui asiaan

Tuomarin mukaan tulista kastiketta valmistavan tehtaan haju on ikävää naapurien kannalta, muttei ole uskottavia todisteita, että lähialueen asukkaiden raportoimat hengitysongelmat olisivat yhteydessä tehtaaseen. Yhtiö on puolustautunut sanomalla, ettei tehtaan sulkemiselle ole tarvetta, koska jalapenon jauhaminen on tältä erää päättynyt.

Ulkomaat

Yhdysvalloissa Irwindalen kaupungissa tuomari on määrännyt, että tulista kastiketta valmistavassa tehtaassa on tehtävä muutoksia. Päätös tehtiin sen jälkeen, kun naapurit olivat valittaneet tehtaasta leijailevasta voimakkaasta hajusta. Kanteen nosti Kaliforniassa sijaitseva Irwindalen kaupunki.

Tuomari määräsi, että kastikevalmistajan on pysäytettävä tehtaassa hajuja aiheuttavat toiminnot ja tehtävä muutoksia niiden lievittämiseksi.

Tuomarin mukaan ei ole kuitenkaan uskottavaa todistusaineistoa, että naapurien valituksilla hengitysongelmista ja silmien vuotamisesta olisi yhteyttä tehtaaseen, vaikka haju on asukkaiden kannalta erittäin ärsyttävää.

Yhtiö oli aiemmin vedonnut siihen, ettei muutoksiin ole tällä hetkellä tarvetta, koska satokausi ja sen seurauksena kastikkeen pääraaka-aineen jalapenon jauhaminen on päättynyt.

Tuomarin määräyksellä ei uskotakaan olevan suuria välittömiä vaikutuksia tehtaan tuotantoon, sillä yhtiö voi jatkaa vuoden ympäri tapahtuvaa kastikkeen sekoittamista ja pullottamista.

Irwindalen kaupungin asianajaja toivoo, että tehdasta ei tarvitsisi sulkea kokonaan ja että hajuongelmat saataisiin ratkaistua yhteistyössä.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi