Tutkimus: Maahanmuuttajien kokemukset työelämästä kantaväestöä myönteisemmät

Työterveyslaitokselta arvioidaan, että työelämään pääsy ja siellä viihtyminen parantavat osaltaan maahanmuuttajien kotoutumista.

Kotimaa
Mies työskentelee tietokoneen ääressä.
Mikko Stig / Lehtikuva

Maahanmuuttajat kokevat työelämän keskimäärin myönteisemmäksi kuin koko väestö, ilmenee Työterveyslaitoksen tutkimuksesta.

Laitoksen tutkija Ari Väänänen myöntää, että tulosta ei osattu arvata ennakkoon. Syitä maahanmuuttajien positiivisiin kokemukseen voi Väänäsen arvion mukaan olla useita.

– Suomalaista johtamistahan pidetään perinteisesti hyvänä. Lisäksi monen maahanmuuttajan taustat ovat hankalia, joten suomalainen työyhteisö näyttäytyy heille hyvänä, Väänänen toteaa.

Väänänen sanookin, että työelämään pääsy ja siellä viihtyminen parantavat osaltaan maahanmuuttajien kotoutumista.

Maahanmuuttajien työttömyysaste on ollut viime vuosina parinkymmenen prosentin luokkaa. Väänäsen mukaan erot eri ryhmien välillä ovat kuitenkin isot.

– Jos tulee vaikeista oloista, kuten sodan keskeltä turvapaikanhakijana tai pakolaisena, työllistyminen on vaikeampaa kuin sellaisella maahanmuuttajalla, joka tulee Suomeen varta vasten töihin.

Maahanmuuttajaryhmät suuntautuvatkin suomalaisessa työelämässä erilaisille aloille ja erilaisiin tehtäviin: esimerkiksi venäläistaustaiset miehet työskentelevät etenkin teollisuudessa ja rakentamisessa kun taas kurdinaisista monet ovat palveluammateissa, myynnissä ja hoitotyössä.

Tutkimus tehtiin yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa.