Helsingissä rakennetaan uusi jäänmurtaja

Liikennevirasto hankkii uuden jäänmurtajan Itämerelle. Helsinkiläinen telakka voitti tarjouskilpailun.

Kotimaa

Liikennevirasto hankkii uuden jäänmurtajan. Sen tarkoitus on korvata lähivuosina poistuvaa kalustoa. Hankkeelle on myönnetty EU-tukea 24 miljoonaa euroa, minkä ansioista Suomen valtion rahoitus pienenee selkeästi. Murtajan budjetti on 125 miljoonaa euroa ja laiva olisi valmis 2015 lopulla.

Jäänmurtajan rakentajaksi valittiin Arctech Helsinki Shipyard Oy. Tavoitteena on, että sopimus allekirjoitetaan vuoden loppuun mennessä ja murtajan rakentaminen aloitetaan ensi vuoden alussa.

Alansa huippua

Hankittava uusi perusjäänmurtaja edustaa uusinta huipputeknologiaa, ja se on suunniteltu erityisesti Itämeren vaativimpaan jäänmurtoon. Murtaja käyttää polttoaineena sekä dieseliä että nesteytettyä maakaasua, mikä pienentää sen päästöjä ja polttoainekustannuksia. Lisäksi uusi perusmurtaja varustetaan öljyntorjunta- ja hätähinauskapasiteetilla myös vaativiin avomeriolosuhteisiin eli alus on ympärivuotisessa käytössä.

Liikenneviraston tehtävänä on turvata talvimerenkulku ja huolehtia elinkeinoelämän merikuljetusten ympärivuotisesta toimivuudesta.