1. yle.fi
  2. Uutiset

Kertausharjoitukset ehtyivät kokonaan

Puolustusvoimien aluetoimiston järjestämiä kertausharjoituspäiviä oli Varsinais-Suomessa kuluneena vuonna tasan nolla, mutta ensi vuodesta lähtien tilanne on helpottamassa.

kertausharjoitukset
Kertausharjoitusten kenttämessu Vuosangassa 1.9.2011.
Puolustusvoimat

Kertausharjoitusten määrä on pikkuhiljaa elpymässä, mutta kulunut vuosi on ollut poikkeuksellinen. Puolustusvoimien Varsinais-Suomen aluetoimisto ei pystynyt järjestämään säästösyistä yhtäkään kertausharjoituspäivää. Ensi vuonna kertausharjoituksiin pystytään kutsumaan jo vajaat sata reserviläistä.

- Yhtäkään päivää emme ole voineet järjestää tänä vuonna. Tämä on myös valtakunnan tasolla poikkeuksellista, kun valtakunnallisesti kuitenkin tänä vuonna koulutettiin noin 3 400 reserviläistä. Ensi vuosi näyttää hieman valoisammalta. Meille tulee kaksi lyhyttä kertausharjoitusta vuoden päästä lokakuussa. Koulutettavia reserviläisiä tulee muutamia kymmeniä, kertoo puolustusvoimien Varsinais-Suomen aluetoimiston päällikkö, everstiluutnantti Jukka Nikkari.

Puolustusvoimat on tänä vuonna ostanut reserviläiskoulutusta Maanpuolustuskoulutus-yhdistykseltä. Muuten tilanne olisi reservin ylläpidon kannalta ollut erittäin huolestuttava.

- Kertausharjoitusten puuttuminen on selkeä riski maanpuolustuskyvylle. Se on tiedostettu ja ehkä myöskin hallittu riski. Pakko sanoa ehkä, sillä aika näyttää. Jos kaikki menee niin kuin on suunniteltu ja puolustusvoimille luvattu, niin kertausharjoitukset alkavat ensi vuonna ja vuonna 2015 on jo useita tuhansia kertausharjoituspäiviä, jopa 10 000 päivää, arvioi Nikkari.

Puolustusvoimat on ostanut koulutuspäiviä Maanpuolustuskoulutus-yhdistykseltä tänä vuonna hieman edellisvuosia enemmän.

- Puhumme nyt noin 2 000 koulutuspäivästä, jotka ovat puolustusvoimien tilaamia. Lisäksi on ollut sotilaallista valmiutta parantavia koulutuspäiviä, jotka olemme suunnitelleet yhdessä Maanpuolustuskoulutus-yhdistyksen kanssa.

Lue seuraavaksi