Näin vedät kulttuuriöverit ilman pennin hyrrää

Yle Uutiset kysyi nettikyselyssä vinkkejä ilmaisiin kulttuurimenoihin. 602 suomalaista vastasi. Kokosimme vihjeitä siitä, kuinka kulttuurinnälkänsä saa tyydytettyä ilman huolta pääsymaksujen taakasta.

kulttuuri
Gallerioissa näkee taidetta ilman sisäänpääsymaksuja. Kuvassa nykytaidetta esittelevä SIC-galleria Helsingin Kalasatamassa, jossa on parhaillaan esillä näyttely "Nothing Compares U 2".
Gallerioissa näkee taidetta ilman sisäänpääsymaksuja. Kuvassa nykytaidetta esittelevä SIC-galleria Helsingin Kalasatamassa, jossa on parhaillaan esillä näyttely "Nothing Compares U 2". Päätyseinällä Mark Deanin samanniminen teos (2012) ja oikealla Hannah Perryn "Kicking My Game" (2013).SIC

Kyselyn perusteella tuli selväksi, että suomalaiset rakastavat kirjastojaan asuinpaikkaan katsomatta. Pienellä paikkakunnalla kirjasto on suorastaan elintärkeä kulttuurikeidas. Taannoisen tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan pääsylippujen kallius rajoittaa ihmisten kulttuuriharrastuksia. Seuraavassa tuhti kattaus ilmaistärppejä.

Kannattaa paikallislehdistä etsiä galleriatarjonta ja suunnistaa vapaina hetkinä niiden mukaan.
– Maija, Joensuu

Alueellisten elokuvakeskusten ilmoittelua kannattaa seurata, ja näytettävät leffatkin ovat yleensä parempia kuin mitä kaupallisissa multiplekseissä pyöritetään.
– Lauri, Oulu

Helsinki Poetry Connection järjestää ilmaisia runotapahtumia, joissa esiintyy myös eturivin muusikkoja.
– Juho, Espoo

Orkesterikonserttien ja teattereiden ilmaiset kenraalit.
– kulttuurinälkäinen, Turku

Kansalaisopiston järjestämät kevätjuhlat.
– Syster, Vieremä

Jyväskylässä pääsee käymään Alvar Aalto -museossa, Keski-Suomen museossa, Jyväskylän taidemuseossa ja Suomen käsityön museossa ilmaiseksi kirjastokortilla.
– nimetön, Jyväskylä

Pitää tehdä ite
– js, Pori

Suosittelen katsomaan ei levy-yhtiö bändejä niiden itse järjestämissä tapahtumista. Tästä esimerkkinä Imatralla järjestettävä Outside the box.
– nimetön

Internet Archive - www.archive.org (siirryt toiseen palveluun) - tarjoaa laajan valikoiman täysin vapaasti ja laillisesti ladattavissa olevaa kulttuuritarjontaa, mm. kirjallisuutta, elokuvia, musiikkia.
– SLG, Helsinki

Kirkkokonserteihin pääsee suurimpaan osaan ilmaiseksi, jos ei ota ohjelmaa.
– Liisukka, Pori

Toivo lahjaksi läheisiltäsi kausikortteja ja elokuvalippuja ym. Vältyt samalla turhien tavaroiden kertymiseltä.
– Asta Mommo, Rovaniemi

Kulttuuria se on kuorolaulukin, ja siitä nauttii ainakin itse laulaessaan, jos kohta kuulijoille se ei aina ole sitä korkeinta kulttuuria.
– Sirpa Saari, Tampere

Nuorisotaloilla kuulee veloituksetta nousevien kykyjen esityksiä
– krosenbe, Helsinki

Monet anime- ja manga-tapahtumat ovat maksuttomia tai niin alhaisella hinnalla, että lähinnä katetaan tapahtumapaikasta syntyvät kulut.
– Sanna, Oulu

Käy kuuntelemassa oppilaskonsertteja.
– Kimmo, Jyväskylä

Huvila-teltan ja Olympiastadionin keikkoja voi kuunnella ulkopuolella ja on tunnelmallista kun moni muukin tekee niin! – tyde, Helsinki

Isoissa kangaskaupoissa saa katsella kauniita kankaita ja värejä ilmaiseksi. Piristää. Lähiöissäkin voi tehdä kävelylenkin sillä silmällä, katsella ajankuvaa ja pohtia kaupunkisuunnittelua.
– työtön viisikymppinen, Espoo

Kirjasto. Täällä ei muuta ole ja se toivottavasti säilyy.
– työttä, Jämsä

Etkö saanut tarpeeksi vinkkejä? Katso lisää maksuttomia ehdotuksia täältä.