Taskulampulla on myös älyä

Kannettavaa lamppuun on nykyään helppo saada autonlamppua vastaava teho. Älykkäimmät lamput säätävät itse myös vaadittavan tehon.

tekniikka
Voimakas taskulamppu
Pasi Punkari / Yle

Tietotekniikka on tullut myös taskulamppuihin. Mikropiiri säätää valon määrän ja pitää valon tasaisena. Kalliimmissa lampuissa on näyttö, joka kertoo jäljellä olevan käyttöajan. Nykyaikaisen otsalampun voi kytkeä päälle ja pois kädenheilautuksella.

- Pakkasella ei tarvitse etsiä sitä pientä nappia, kertoo teknologiajohtaja Topias Kangas Valostoresta.

Eroja lampuista löytyy, kun ne laitetaan testiin. Osa lampuista himmenee tasaisesti, osa pitää kirkkauden pitempään, sammuen lopuksi nopeasti.

Yllätyksiäkin tulee, kaikki laitteet eivät vastaa lupauksiaan. Kangas mittaa lamppuja myymälässä.

- Joskus luvataan lampulle 400 lumenin teho eikä se pidäkään tehoaan kuin minuutin ajan, Kangas kertoo esimerkin.

Tehoyksiköt sekoittavat kuluttajia

Hehkulamppujen hautajaisten myötä kuluttajan on vaikeampaa mieltää lamppujen valotehoa. Watit, lumenit ja luksit menevät helposti sekaisin. Taskulampullakin päästään nykyään autonvalotehoihin.

- Auton halogeenilamppu on noin 1000 lumenin luokkaa, satunnaiseen taskulamppukäyttöön riittää 200 lumenin lamppu, valottaa Kangas.

Asiaa sekoittaa vielä luksi. Sillä mitataan valonmäärää pinta-alayksiköllä. Sanomalehden lukemiseen vaaditaan Motivan mukaan vähintään 100 luksin valaistusvoimakkuus.