Rikostutkijat: Ruotsalaisnuorten käsitys seksuaalisesta väkivallasta hämärtynyt

Yhä useampi tukholmalainen teini-ikäinen ja jopa sitä nuorempi poika ei ymmärrä, että raiskaus on rikos, ja yhä useampi tyttö ei rohkene kieltäytyä ryhmäseksistä, kertovat rikostutkijat.

Ulkomaat

Ruotsalaisten nuorten suhtautuminen seksiin ja seksuaalirikoksiin on muuttunut aiempaa raaemmaksi, ja poliisin tietoon tulee yhä enemmän raiskauksia ja muita seksuaalirikoksia, joiden uhri on alaikäinen. Pelkästään Etelä-Tukholman alueella tällaisia ilmoituksia on tehty tänä vuonna jo 90.

Kuulusteluissa pojat sanovat toistuvasti, että ryhmäseksi on tytöistä hauskaa.

Rikostutkija Mihajlo Mrdjen

Dagens Nyheter -lehti kertoo tuoreimmasta oikeustapauksesta ja sanoo, ettei se ole poikkeus. Tiistaina alkaneessa oikeudenkäynnissä syytetään kolmea 18-vuotiasta nuorukaista 17-vuotiaan tytön pakottamisesta ryhmäseksiin. Miehet eivät ymmärrä lainkaan syyllistyneensä rikokseen ja ihmettelevät, miksi he ovat syytteessä, viranomaiset kertovat.

Etelä-Tukholman kokeneet rikostutkijat Mihajlo Mrdjen ja Moni Winsnes ovat tutkineet heinä–lokakuussa kymmenen raiskaustapausta, joista useissa oli mukana monia poikia. Heidän mukaansa asenteissa näkyy ilmeinen muutos huonoon suuntaan.

Hyväksikäytön harmaa alue on kasvanut

Erityisen huolissaan he ovat teini-ikäisten ja jopa sitä nuorempien poikien asenteista. Ei ole enää lainkaan tavatonta, että joukko 10–15-vuotiaita käy yhdessä tytön kimppuun. Tällaisia ilmoituksia tulee pari kertaa kuukaudessa, Mrdjen ja Winsnes kertovat.

Samaan aikaan yhä useampi tyttö luulee, että heidän kuuluu suostua hyväksikäyttöön. Usein heidät myös videoidaan, ja myöhemmin pojat käyttävät videoita kiristykseen: ellei tyttö suostu uudelleen hyväksikäytettäväksi, video uhataan julkaista internetissä. Tytöt eivät myöskään halua antaa todistajanlausuntoja, koska he ovat häpeissään ja syyttävät itseään.

– Olen ollut seitsemän vuotta poliisina. Koskaan ennen näitä tapauksia ei ole ollut yhtä vaikea tutkia. Hyväksyttyjen asioiden ja rikosten väliin on tullut entistäkin harmaampi alue, Mrdjen sanoo Dagens Nyheterin haastattelussa.

Hän kertoo, että kuulusteluissa pojat sanovat toistuvasti, että ryhmäseksi on tytöistä hauskaa. He arvelevat tyttöjen valittavan jälkikäteen vain siksi, että heille maksettaisiin korvauksia. Useimmat kuulustelluista eivät myöskään ymmärrä, että suuseksiin pakottaminen on raiskaus.

Mrdjen ja Winsnes toivovat, että sekä kodit että koulut ottaisivat ongelman vakavasti ja aikuiset ryhtyisivät keskustelemaan siitä.