Latvian hallitus eroaa

Pääministeri sanoo ottavansa poliittisen vastuun Riian kauppakeskustragediasta. Presidentti etsii nyt muodostajaa uudelle hallitukselle.

Valdis Dombrovskis Kuva: Valda Kalnina / EPA

Latvian pääministeri Valdis Dombrovskis on ilmoittanut, että hänen hallituksensa eroaa Riian viimeviikkoisen suuronnettomuuden takia.

54 ihmistä kuoli ja kymmenet saivat vakavia vammoja torstaina, kun Riian Zolitūden kaupunginosassa sortui ostoskeskuksen katto.

Dombrovskis sanoo ottavansa poliittisen vastuun tragediasta, jonka vuoksi on arvosteltu myös hallitusta. Kansalaiset epäilevät, että turma johtui heikosta rakennustyöstä, johon osaltaan vaikutti korruptio. 

Dombrovskisin mukaan Latvia tarvitsee parlamentin enemmistön luottamusta nauttivan hallituksen, jotta maa voisi toipua onnettomuudesta.

Uusi pääministeri tai ennenaikaiset vaalit

Dombrovskis jätti eroilmoituksensa presidentti Andris Bērziņšille keskiviikkona. Presidentti on hyväksynyt eron ja etsii nyt muodostajaa uudelle hallitukselle. 

Seuraavat vaalit on määrä järjestää ensi syksynä. Ellei uuden hallituksen muodostaminen nykyisen parlamentin pohjalta onnistu, vaaleja joudutaan aikaistamaan.

Dombrovskis on Latvian pitkäaikaisin pääministeri. Hän nousi hallituksen johtoon vuonna 2009 ja on uusinut paikkansa kaksi kertaa sen jälkeen.