Telakan alihankkijoilta vedetään taas mattoa alta

STX Finlandin keskiviikkoinen ilmoitus Scandlinesin kanssa tehtyjen esisopimusten purkautumisesta oli kovaa kuultavaa meriteollisuuden alihankintaverkostolle. Myös alihankintasopimuksia purkautuu.

talous
STX Finlandin työtakki Rauman telakalla.
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

STX:n telakoiden heikkenevä tilauskanta korventaa alihankkijaverkostoa. STX ilmoitti keskiviikkona, ettei se ole onnistunut hankkimaan rahoitusta kahden matkustajalautan rakentamiseen. Matkustajalautoista oli esisopimus Scandlines-varustamon kanssa.

Telakkateollisuuden alihankkijoiden puheenjohtajan Juha Hietarinnan mukaan myös alihankkijat olivat jo ehtineet tehdä omia esisopimuksiaan laivoihin liittyen.

- Toimittajaverkostolla on ollut sopimuksia, joissa on ollut ehtona se, että sopimus purkautuu, jos varsinaista laivasopimusta ei telakalle tule. Tässä tilanteessa ne sitten purkautuisivat. Alihankintaverkosto on tehnyt myyntityötä ja sopimuksia siinä uskossa, että Scandlinesin laivat tehdään Turussa. Kyllä tämä on suuri pettymys, Hietarinta toteaa.

Tilausten lipuminen toisaalle merkitsee todennäköisesti supistuksia alihankintaverkostossa.

- Alihankkijat ovat laskeneet kapasiteettiaan ja resursejaan näiden laivojen mukaan. Todennäköisesti tulee leikkauksia alihankintaverkostossa. Tässä olisi toivottu, että telakka olisi saanut niin paljon tilauksia, että se olisi päässyt täystyöllisyyteen. Mieluummin hieman yli- kuin alikuormaa. Se olisi tässä ollut toivottavaa kaikille, Hietarinta pohtii.

Hänen mukaansa rahoitusratkaisujen ontuminen ei lupaa hyvää tulevaisuuteen.

- Herää vain kysymys, että jollei rahoitusta löydetä näihinkään, niin miten tuleville mahdollisille tilauksille sitten jatkossa löytyisi? Tilanne tuntuu aika huonolta siinä mielessä.