Turun telakan luottamusmies: Vuosi pelkkiä huonoja uutisia

Oasis-luokan risteilijän rakentaminen lipui Ranskaan viime vuonna. Keskiviikkona kahden lautan tilaus joutui vastatuuleen. Väliin ei paljon hyvä uutisia mahdu.

Kuva: Sannimari Lehtilä / Yle

STX:n Turun-telakan väki kuunteli keskiviikkona tyrmistyneenä telakkaa koskevia huonoja uutisia. Aamupäivällä Liikennevirasto ilmoitti, että se tilaa jäänmurtajan Archtech Helsinki Shipyardsin telakalta. Turun telakka ei täyttänyt ennakkoehtoja muun muassa rahoituksen osalta. Keskipäivällä STX Finland kertoi, ettei se ole onnistunut hankkimaan rahoitusta kahden matkustajalautan rakentamiseen.

- Täällä ei tämä ilmapiiri ole kovin toiveikas, telakan varapääluottamusmies Juha Jormanainen kommentoi.

Työntekijät ovat Jormanaisen mukaan alkaneet jo turtua huonoihin uutisiin. Sopimusneuvottelujen keskeytyminen otettiin vastaan pettyneinä, mutta tyynesti.

- Viimeisen vuoden aikana uutiset ovat olleet enimmäkseen ikäviä, Jormanainen sanoo, viitaten Oasis-luokan jättiristeilijätilauksen menettämisestä alkaneeseen alamäkeen.

Scandlines-varustamon kahden matkustajalautan tilaus toisi telakalle 1000 henkilötyövuotta. STX Finlandin mukaan neuvotteluja rahoittajien kanssa yritetään jatkaa. Myös tekeillä olevien TUI-ristelijöiden rahoitus on edelleen auki.