Huhumylly ei vienyt uskoa HPV-rokotteeseen

Mahdollisista sivuvaikutuksista nousseesta huhuista huolimatta yhdeksäsluokkalaiset tytöt ovat Oulussa ottaneet rokotteen tunnollisesti. Kolme neljästä tytöstä on tähän mennessä ottanut rokotteen, joka ehkäisee kohdunkaulansyöpää. Terveysviranomainen muistuttaa, että kyseessä on jo pitkään maailmalla käytetty rokote.

terveys
Kaksi HPV-rokotuspiikkiä.
Kaksi HPV-rokotuspiikkiä. Jarkko Heikkinen / Yle

HPV-rokotuksia on otettu Oulussa runsaasti huolimatta rokotusten sivuvaikutuksista nousseesta kohusta. Kolme neljästä oululaisesta yhdeksäsluokkalaisesta on ottanut kohdunkaulasyöpää ehkäisevän rokotuksen. Tilanne vaihtelee hieman kouluittain. Joillakin kouluilla vain puolet tytöistä on ottanut rokotuksen ja toisilla kouluilla lähes kaikki ovat ottaneet piikin.

Oulun kaupungin terveydenhuollon vs. palvelupäällikkö Eija Sipilä muistuttaa, että sivuvaikutuksista noussut huhumylly oli turha. Sipilän mukaan jonkin verran tiedusteluja ja epäileviä puheluita on tullut, mutta ei niin paljon kuin olisi voinut tulla.

Onneksi kohu ei saanut kuitenkaan niin paljon pahaa aikaan kuin olisi mahdollisesti voinut saada.

Eija Sipilä

- Tämä rokote on ollut maailmalla käytössä jo pitkään ja tiedetään, että se on turvallinen rokote. Onneksi kohu ei saanut kuitenkaan niin paljon pahaa aikaan kuin olisi mahdollisesti voinut saada, toteaa Sipilä.

Rokotukset jatkuvat edelleen ja yhdeksäsluokkalaiset tytöt saavat tehosterokotuksen toukokuussa. Rokotuksia jatketaan myös nuorempiin ikäluokkiin kevättalven aikana.