1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Italian senaatti äänestää Berlusconin erottamisesta

Tuhannet ihmiset kokoontuivat äänestyksen alla Berlusconin asunnon ulkopuolelle osoittamaan hänelle tukeaan.

Italian senaatti äänestää keskiviikkoiltana siitä, erotetaanko entinen pääministeri Silvio Berlusconi senaatista hänen saamansa veropetostuomion vuoksi. Äänestyksen alla tuhannet ihmiset kokoontuivat Roomassa Berlusconin asunnon ulkopuolelle osoittamaan hänelle tukeaan.

Berlusconi sanoi kannattajilleen, että tämä on hänelle katkera päivä ja demokratian surun päivä. Berlusconi sanoi, ettei hän aio jättää politiikkaa, vaikka joutuisi lähtemään senaatista. Hän totesi, että muilla puolueilla on johtajia, jotka eivät ole kansanedustajia.

Berlusconin Forza Italia -puolueen kansanedustajat ovat puhuneet senaatissa hänen puolestaan. Berlusconi on aiemmin kehottanut tukijoitaan senaatissa viivyttämään äänestystä. Berlusconin mukaan hänellä on uusia todisteita, joiden nojalla hänen tuomiotaan voitaisiin tarkastella uudelleen.

Korkein oikeus vahvisti elokuussa Berlusconin saaman veropetostuomion. Berlusconi tuomittiin neljän vuoden vankeuteen, mutta hänen tuomionsa on muutettu armahduksella vuodeksi. Ikänsä vuoksi hän kärsii tuomionsa kotiarestina tai yhdyskuntapalveluna. Äänestys Berlusconin erottamisesta senaatista perustuu viime vuonna voimaan astuneeseen lakiin, joka kieltää yli kahden vuoden vankeustuomion saaneilta julkiset virat kuudeksi vuodeksi.

77-vuotias Berlusconi on ollut parlamentissa vuodesta 1994 lähtien.

Tiistaina Forza Italia veti tukensa Enrico Lettan johtamalta hallitukselta. Hallitus ei kuitenkaan kaadu tähän, sillä aiemmin Vapauden kansa -nimisenä toiminut Berlusconin puolue jakautui tässä kuussa kahtia.

Osa puolueen edustajista ilmoitti puoluesihteeri Angelino Alfanon johdolla, etteivät he lähde mukaan Forza Italiaan, vaan perustavat oman puolueen. He myös tukevat hallitusta.

Seuraa senaatin istuntoa suorana Yle Areenasta.