Luksusmerkin jättilaukku-rakennus saa lähdön Punaiselta torilta - video

Arvostelijat sanovat, että Leninin mausoleumin läheisyyteen rakennettu kaupallisen merkin jättirakennus pilaa Punaisen torin. Jotkut taas irvailevat, että Louis Vuittonin rakennus on hyvä symboli nyky-Venäjästä.

Ulkomaat
Valtava Louis Vuittonin matka-arkku Moskovan Punaisella torilla.
Moskovalaisia kuohuttaa ranskalaisen muotitalon suuri mainosrakennus Punaisella torilla. Matkalaukun näköinen rakennus on pystytetty Moskovan tunnetuimpien nähtävyyksien keskelle.

Ranskalaisen luksusmerkin Louis Vuittonin rakennuttama näyttelyrakennus Moskovan keskustassa on raivostuttanut venäläiset. Punaiselle torille, GUM-tavaratalon eteen rakennettu 30 metriä pitkä ja yhdeksän metriä korkea rakennus muistuttaa ulkonäöltään merkin tunnettuja matkalaukkuja.

Moskovalaiset poliittista johtoa myöden ovat närkästyneet rakennuksesta, joka on rakennettu aivan Kremlin viereen. Erityisen pahana pidetään sitä, että se on rakennettu Leninin mausoleumin läheisyyteen. Myös turistit arvostelevat rakennusta, joka pilaa maisemat kuuluisiin maamerkkeihin, muun muassa värikkäistä kupoleistaan tunnettuun Pyhän Vasilin katedraaliin. Arvostelijat sanovat myös, että kaupallinen rakennus tekee pilaa Unescon maailmanperintölistalla olevasta Punaisesta torista.

Jotkut venäläiset puolestaan ovat irvailleet rakennuksen olevan hyvä nyky-Venäjän symboli kaupallisuudessaan ja korruptiossaan. Louis Vuitton on myös venäläisten uusrikkaiden suosima merkki.

Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan presidentin hallinto ei ole antanut lupaa rakennukseen. Viranomaiset sanoivat keskiviikkona, että rakennus on purettava ja siirrettävä muualle. Yhteistyössä Louis Vuittonin kanssa ollut GUM-tavaratalo puolestaan sanoi, että kaupunkilaisten mielipide on otettava huomioon ja asiasta on kerrottu yritykselle.

Louis Vuittonin lehdistöedustaja puolestaan sanoi lausunnossa, että kaikki luvat oli pyydetty etukäteen. Yritys ei ole lausunnon mukaan saanut virallista pyyntöä purkamisesta.

Näyttelytilassa juhlistetaan Louis Vuittonin 150-vuotisjuhlaa "Matkailun sielu" -näyttelyllä, jonka tuotto ohjataan venäläiselle lastenjärjestölle.

- Näyttely on kunnianosoitus pitkälle suhteellemme Venäjän kanssa. Näytteillä on historiallisia esineitä, jotka ovat kuuluneet Romanovien (tsaari)perheelle sekä muille suurille venäläishenkilöille. Tämä on meidän tapamme kiittää Venäjää siitä, että he ovat olleet seurassamme yli vuosisadan, tiedotteessa sanottiin.

Rakennuksen mallina on ollut venäläisruhtinas Vladimir Orlovin Louis Vuitton -matkalaukku.

Lähteet: Reuters, AP, AFP