C-hepatiitti leviää pistohuumeiden käyttäjien keskuudessa

Arvion mukaan uusia tartuntoja on vuosittain noin tuhat. Näistä noin kolmasosa hoidetaan. Suuri osa ei tiedä kantavansa virusta. Lääkärit ovat huolissaan, kun potilaat jäävät hoitamatta.

terveys

Suomessa on poikkeuksellisen paljon C-hepatiittivirukseen sairastuneita nuoria. Syynä on, että pistohuumeiden käyttö aloitetaan nuorempana kuin muualla Euroopassa.

– Ei ole selkeää syytä, miksi näin on. Tutkimukset on tehty isommissa kaupungeissa. Se varmaan liittyy meidän juomakulttuuriimme, että juodaan paljon kerralla. Me ollaan totuttu maksimoimaan päihteen vaikutus, A-klinikkasäätiön Uudenmaan palvelualueen ylilääkäri Kaarlo Simojoki arvioi.

Yli 40 prosenttia pistohuumeiden käyttäjistä aloittaa käytön alle 17-vuotiaana. Noin puolet sairastuu C-hepatiittiin.

Ihmisiä pidetään löyhässä hirressä

Uusia C-hepatiittitartuntoja arvioidaan olevan vuosittain noin 1 000, joista hoidetaan vain 300 henkilöä. Suuri osa ei tiedä sairastavansa C-hepatiittia.

– Tartuntoja ei hoideta. Hoitoa rajoitetaan ja pyritään tarjoamaan vain minimi. Riski on, että ihmiset pidetään löyhässä hirressä. He saavat lääkkeet, mutta he eivät saa vieroitushoitoa, ylilääkäri Kaarlo Simojoki sanoo.

– Huoli on vahva ja vahvistumaan päin.

Kaupungit ja kuntien säästöt näkyvät Simojoen mukaan vieroitushoidon vähenemisenä. Hän uskoo, että siihen vaikuttaa myös asenneilmapiiri.

– Tätä ei nähdä keskeiseksi tarpeeksi, Simojoki huomauttaa.

– Tuntuu, että jos et pulkassa pysy, niin aika helposti sinut jätetään sivuraiteille. Selvitetään, selvitetään ja selvitetään, mutta hoitoa on vaikea saada.

Hoitamaton C-hepatiitti voi aiheuttaa maksakirroosin

Hoitamaton C-hepatiitti voi kehittyä osalla potilaista maksakirroosiksi. Sen hoito teho-osastolla maksaa noin 3 000 euroa vuorokaudessa. Maksansiirto ja ensimmäisen vuoden hoito sen jälkeen maksaa noin 100 000 euroa potilaalta. Lääkäri peräänkuuluttaakin aikaista puuttumista sairauteen.

– Lääke olisi varmaan, että aidosti ymmärretään, että päihderiippuvuus on vakava asia sairaus. Koulutusta ja osaamista pitää lisätä päiväkodista perusterveydenhuoltoon asti, Simojoki sanoo.

– Minulla on huoli siitä, että kilpailutukset ovat lisääntymässä. Ymmärretäänkö silloin kokonaisvaltaista näkökulmaa, kun hoito pilkotaan pieniin osiin? Potilaat tippuvat väliin, ylilääkäri Kaarlo Simojoki suree.

C-hepatiitin riskiryhmiin kuuluvat muun muassa suonensisäisiä huumeita kokeilleet tai käyttävät henkilöt, steriloimattomilla välineilä tatuoinnin tai lävistyksen ottaneet, prostituoidut ja HIV-positiiviset. Noin puolet tartunnoista aiheutuu ruiskuhuumeista.