Hallitus esittää vuorotteluvapaaseen lisää tiukennuksia

Vuorotteluvapaan sijaisen pitäisi olla ennen sijaisuutta kolme kuukautta työttömänä, esittää hallitus. Uudistuksen pelätään romuttavan koko järjestelmän.

politiikka
Vuorotteluvapaahakemuslomake.
Karoliina Kemppainen / Yle

Hallitus esittää työmarkkinajärjestöille lisää tiukennuksia vuorotteluvapaajärjestelmään. Yle Uutisten tietojen mukaan hallitus vaatii, että vuorotteluvapaan sijainen olisi ollut työttömänä vähintään kolme kuukautta ennen sijaisuutta.

Tähän saakka sijaisuuden saamiseen on riittänyt yhden päivän työttömyys.

Työntekijäjärjestöt pelkäävät, että vaatimus romuttaa koko järjestelmän. Työministeri Lauri Ihalainen (sd.) ei Yle Uutisten haastattelussa uskonut tähän.

Kolmikantaisissa neuvotteluissa sovittiin viime viikolla, että vuorotteluvapaalle pääsisi jatkossa vasta 17 vuoden työuran jälkeen. Aiemmin kymmenen vuoden työura on riittänyt. Lisäksi sovittiin, ettei vuorotteluvapaalta voisi enää suoraan siirtyä eläkkeelle.

Hallitus käy parhaillaan työmarkkinajärjestöjen kanssa neuvotteluja kestävyysvajeen voittamiseksi. Vuorotteluvapaan uudistaminen liittyy tähän kokonaisuuteen, mutta on siitä vain pieni osa. Neuvottelujen on määrä päättyä perjantaina.

Lähteet: Yle Uutiset