Matti Vuoria: "Uskallan ottaa palkkani vastaan"

Varman toimitusjohtaja Matti Vuoria kaksinkertaisti ansionsa työt aloitettuaan 4,5 vuodessa 757 500 euroon viime vuonna.

Kotimaa
Kansanedustaja Tuija Brax ja Varman toimitusjohtaja Matti Vuoria A-studion vieraina.
Kansanedustaja Tuija Brax ja Varman toimitusjohtaja Matti Vuoria A-studion vieraina.Yle

Eläkepomojen etujen kohtuullisuus ja kohtuuttomuus on puhuttanut suomalaisia viime viikkoina. Työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Matti Vuoria on sitä mieltä, että hän on yli puoli miljoonaa euroaan vuodessa ansainnut.

– Uskallan ottaa palkkani vastaan. Myönnän että se on korkea. Alistun kaikella tavalla siihen, että siitä käydään keskustelua. Mutta sitä ei rahoiteta kenenkään muun kuin Varman asiakkaina olevien yhteisöjen ja niiden palkansaajien varoin, jotka myös täysin vapaasti päättävät näistä palkitsemisista, toimitusjohtaja Matti Vuoria sanoi keskiviiikon A-studiossa.

"En itse päätä omasta palkitsemisestani"

Matti Vuoria tuplasi ansionsa 4,5 vuodessa 757 500 euroon. Vuorian ansioista vajaa kolmannes oli viime vuonna bonuksia. Tänä vuonna hänellä on mahdollisuus bonukseen, joka on 10 kuukauden palkan suuruinen. Päälle tulevat lisäbonukset.

– En itse päätä omasta palkitsemisestani. Se on sillä tavalla pidättyväinen, että tähän astisen ja nyt päättyvän uran kohdalla palkka oli korkeimmillaan 2011, tänä vuonna noin 10 prosenttia sen alla ja 3-4 prosenttia viime vuoden palkkauksen alla, Vuoria huomautti.

Vuoria korostaa, että Varma on kasvattanut sijoitusvarallisuuttaan finanssikriisin jälkeen. Varman varallisuus lähenee 38 miljardia euroa.

– Meillä on vain yksi velvollisuus työeläkeyhtiöissä. Se on meidän haltuumme annetun varallisuuden kartuttaminen, Vuoria sanoi.

Työeläkeyhtiöiden, työmarkkinoiden ja elinkeinoelämän johtajien istuminen ristiin samoissa hallituksissa ja hallintoneuvostoissa on myös herättänyt arvostelua. Vuorian mukaan Varman hallituksen 12 ihmisestä 11:llä ei ole ristikkäisiä intressejä.

"Julkisuudesta ei haittaa"

A-studiossa niin ikään vieraillut kansanedustaja, eduskunnan tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja Tuija Brax (vihr.) huomautti, että siinä tapauksessa lainsäädännön muuttaminen siten, että sisäpiirikaupat ja pörssitoiminta keskeisten ihmisten kohdalta julkistettaisiin, ei pitäisi olla ongelma.

– Kun puhutaan esimerkiksi lähipiirikaupoista, niin ei media ole kertonut, että esimerkiksi siinä yhtiössä, mitä minä johdan, lähipiirikauppoja ei ole ollut, Vuoria sanoi.

Kansanedustaja Tuija Braxin mielestä julkisuudesta ei siis olisi haittaa.

– Jos ensin julkistetaan tiedot, niin sitten me voimme arvioida, onko niissä jotain, mitä pitää kieltää. Niin kauan kuin niitä ei julkisteta, niin edes kansanedustajat eivät tiedä niitä, Tuija Brax sanoi.

Tämä sai Vuorian ihmettelemään, miksi kansanedustajat eivät luota suomalaisiin virkamiehiin.

– Luottamus hyvä, valvonta parempi, Tuija Brax totesi vastaan.

Braxin mielestä yksityiset työeläkeyhtiöt eivät ole aidosti yksityisiä, sillä ne on rakennettu lainsäädännöllä ja toimivat sosiaali- ja terveysministeriön valmistelemalla lainsäädännöllä. Hänen mielestään koko järjestelmän pohja pitäisi arvioida, myös kuinka pajlon päällekkäisten yhtiöiden hallinnointiin kulutetaan rahaa.