Peugeot-johtaja luopuu 21 miljoonan euron eläkepotistaan

Vuosittainen nettoeläke olisi ollut yli 300 000 euroa. Jättieläkettä paheksuttiin laajalti presidenttiä myöten.

PSA Peugeot Citroënin pääjohtaja Philippe Varin Pariisiissa 25. heinäkuuta 2013. Kuva: Yoan Valat / EPA

Ranskalaisen autonvalmistajan PSA Peugeot Citroënin väistyvä johtaja luopuu paheksuntaa herättäneestä jättieläkkeestään. Yhtiön pääjohtaja Philippe Varin olisi saanut eläkkeeseensä varatusta 21 miljoonan euron summasta vuosittain verojen jälkeen 300 000 euroa. Erorahaa Peugeot'ssa ei johtajille anneta.

Ranskan presidentti François Hollande kiitti keskiviikkoiltana Varinia "viisaasta päätöksestä". Hollanden sosialistipuolueesta koottu hallitus oli jo aiemmin todennut eläkepotin sopimattoman suureksi. Kritiikkiä ryöppysi myös ammattiyhdistysliikkeeltä.

Peugeot'n asema on heikentynyt rajusti viimeisimmän talouskriisin myötä, ja yhtiö on leikkaamassa 10 000 työpaikkaa. Jäljelle jäävien työntekijöiden palkat on jäädytetty.

Viime vuonna Peugeot teki viiden miljardin euron ennätystappiot. Ranskan valtio joutui tukemaan yhtiötä seitsemän miljardin euron lainatakauksilla, ja sen on arveltu harkitsevan osuuden ostamista Peugeot'sta.

Peugeot ilmoitti maanantaina, että Varinia seuraa tehtävässä autonvalmistaja Renault'n kakkosjohtaja paikalta elokuussa lähtenyt Carlos Tavares.