1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ukrainan oppositiojohtaja vetoaa EU-sopimuksen puolesta

Julia Tymoshenkon mukaan yksittäisten poliittisten vankien vapauttaminen ei ole tärkeää. On tärkeää vapauttaa Ukraina, hän sanoo.

Ulkomaat
Julia Tymoshenko
Julia Timoshenko Sergei Dolzhenko / EPA

Ukrainan oppositiojohtaja Julia Tymoshenko kehottaa EU:ta allekirjoittamaan ilman ennakkoehtoja vapaakauppa- ja yhteistyösopimuksen Ukrainan kanssa Liettuan pääkaupungissa Vilnassa alkavassa huippukokouksessa.

EU on tähän asti vaatinut vankilassa olevan Tymoshenkon vapauttamista ehtona sopimukselle.

Sopimuksen solmiminen on muutenkin epävarmaa, koska Ukrainan hallitus ilmoitti viikko sitten keskeyttävänsä sopimusneuvottelut. Yhtenä syynä päätökseen pidetään Venäjän painostusta. Moskova haluaa Venäjän taloudesta moniln tavoin riippuvaisen Ukrainan omaan Euraasialaiseen tulliliittonsa.

Presidentti Viktor Janukovits on kuitenkin ilmoittanut matkustavansa Vilnaan jatkamaan neuvotteluja.

Vankilasta toimittamassaan lausunnossa Tymoshenko sanoo, että EU:n pitää ilman epäröintiä ja ennakkoehtoja suostua sopimukseen, jos Janukovits ottaa siihen myönteisen kannan.

Tymoshenkon mukaan yksittäisten poliittisten vankien vapauttaminen ei ole tärkeää. On tärkeää vapauttaa Ukraina, hän korostaa.

Hallituksen päätös sopimusneuvottelujen keskeyttämisestä on nostattanut Ukrainassa mielenosoituksia, jotka ovat olleet suurimpia sitten vuoden 2004 Oranssin vallankumouksen.

Urainan ja EU:n huippukokous jatkuu perjantaihin.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi