Ympäristörikollisuus on tuottoisaa bisnestä

Ongelmajätteiden kierrätystoimintaan liittyvän rikollisuuden pelätään lisääntyvän myös Suomessa. Ympäristörikoksista saatavat tuomiot ovat niin lieviä, että bisnes kannattaa.

Kotimaa
Punkaharjun kaatopaikka
Punkaharjun vanhalta kaatopaikalta löytyi torjunta-aineita sisältäviä jätetynnyreitä.YLE

Tällä hetkellä Suomessa ympäristörikoksia tulee ilmi harvoin.

– Kierrätykseen verhotaan rikollista toimintaa, jolla kerätään suuria voittoja ja rikoksista mahdolliset tulevat tuomiot ovat lieviä, huomauttaa rikostarkastaja Janne Järvinen Keskusrikospoliisista.

– Tämän hetken keskeisiä riskitoimialoja joita maailmalla nähdään ja osittain jo Suomessakin on kierrätystoimintaan, recycling-toimintaan liittyvät yrittäjät, jotka pyörittävät ongelmajätteiden vastaanottoa, sanoo Järvinen.

Hänen mukaansa toimintaan liittyy paljon riskejä, koska ongelmajätteiden hävittäminen on kallista.

– Rikoksentekijätkin ovat haistaneet tämän: he voivat perustaa firman ja ottaa vastaan näitä kalliiseen hintaan ja jättää ne käytännössä käsittelemättä säiliöihin. Kaikki jää lopulta yhteiskunnan ja veronmaksajien huoleksi, kun he lopettavat yritystoiminnan konkurssin myötä, sanoo rikostarkastaja Janne Järvinen.

Kaikki ongelmajätteiden kierrättäjät eivät suinkaan toimi lainvastaisesti.

Padasjoelta lasku yhteiskunnalle

Poliisi tutkii esimerkiksi Padasjoella, onko kunnassa toimineen PP-Recyclingin toiminta ollut lainmukaista. Teollisuuskemikaalijätteiden käsittelyä harjoittaneen yrityksen konkurssin raukeamisen jälljiltä yhteiskunnan vastuulle jäi yrityksen varastoimien vaarallisten jätteiden poiskuljettaminen ja hävittäminen.

Erilaisista jätelajeista koostuvia vaarallisia jätteitä on hävitettävänä 1 550 tonnia.

Eduskunta myönsi lisäbudjetissa keskiviikkona ympäristösuojelun edistämiseen kaksi miljoonaa euroa. Määrärahaa voidaan käyttää myös PP-Recyclingilta jääneiden jätteiden käsittelyyn.

Juttua tarkennettu 28.11. klo 9.28 ja klo 11.38 sekä lisätty väliotsikko ja tietoa Padasjoen tapauksesta.