1. yle.fi
  2. Uutiset

Sini Saarela tiedosti riskit, mutta Venäjän reaktio yllätti silti

Yle Uutiset tapasi Sini Saarelan Pietarissa. Saarela on antanut haastattelun vain parille suomalaismedialle.

Kotimaan uutiset
Sini Saarela.
Sini Saarela antoi haastattelun Yle Uutisille.

Tänään torstaina on kulunut tasan viikko siitä, kun Greenpeacen aktivisti Sini Saarela vapautui yli kaksi kuukautta kestäneestä tutkintavankeudesta.

Yle Uutisten haastattelema Saarela pitää poikkeuksellisena sitä, että hänet päästettiin tutkintavankeudesta vapaaksi takuita vastaan. Hän ei osaa vielä arvioida, miten asia etenee tulevaisuudessa. – Sen olen oppinut tämän kahden kuukauden aikana, että asioista, mistä ei varmasti tiedä, niin niistä ei kannata murehtia, eikä huolehtia. Sama asenne on nyt myös tulevaisuuden kanssa, Saarela kertoo Pietarissa.

– Olo on epätodellinen, mutta helpottunut. Huolettaa, että ryhmän yksi jäsenistä, Colin, on vielä tutkintavankeudessa.

Saarela kertoo, että torstaina pidettävässä vapautusoikeudenkäynnissä päätetään siitä, päästetäänkö Colin Russell muiden mielenilmaisuun osallistuneiden tapaan vapaaksi takuita vastaan - odottamaan tulevaa oikeudenkäyntiä.

Epätietoisuus oli vaikeinta vankilassa

– Kaltereiden tällä puolella epätietoisuus tuntuu aika pikkuselta ongelmalta, mutta vankilassa asia oli toisin. Se oli varmaan yksi niistä vaikeimmista asioista, Saarela kertoo.

Pahinta vankeudessa Saarelan mielestä oli epätietoisuus ja yksinäisyys.

– Parasta on se, että voi nukkua pimeässä. Ja se että voin olla yhdessä muitten Greenpeacen jäsenten kanssa. Ihanaa kun voi jutella ja halata toisiaan. Saarelan mukaan kukaan ei tiedä, ei edes tutkijat itse, koska aktivistit pääsevät takaisin kotimaihinsa.

– Tietysti mä toivon, että pääsen jouluksi kotiin. Jo se, että pääsin vankilasta on niin suuri helpotus, että vaikka joutuisin joulun viettämään täällä, niin olen iloinen ja tyytyväinen. Mikä tahansa on parempi kuin olla vankilassa.

Öljynporauslautalla Petshoranmerellä tapahtuneita yksityiskohtia Saarela ei voi kommentoida, koska tutkinta on vielä kesken.

Saarela kertoo tiedostaneensa mielenosoitukseen liittyneet riskit, mutta Venäjän reaktio ja etenkin kahden kuukauden tutkintovankeus tulivat silti yllätyksenä.

Lue seuraavaksi