Keski-Suomen Osuuspankki lakkauttaa seitsemän konttoria

Keski-Suomen Osuuspankin toimintaa koskeneet yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet tänään aamulla. Neuvottelujen tuloksena pankki lakkauttaa seitsemän konttoria. Irtisanottavien määrä tarkentuu joulukuun alussa.

Keski-Suomen Osuuspankki
Osuuspankin kyltti.
Yle

Keski-Suomen Osuuspankin yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet. Yt-neuvotteluiden jälkeen seitsemän konttoria yhdistetään suurempiin yksiköihin.

Yt-neuvotteluiden tuloksena lakkautetaan Kivijärven, Kinnulan, Suolahden, Lievestuoreen, Uuraisten, Tikkakosken ja Muuramen konttorit. Käytännössä toimipisteet yhdistyvät muihin konttoreihin. Muutoksen jälkeen Keski-Suomen Osuuspankki palvelee 11 toimipisteessä Keski-Suomessa.

Suurin syy konttoreiden sulkemisille ja irtisanomisille on toimitusjohtaja Keijo Mannerin mukaan matala korkokate, koveneva kilpailu ja finanssialan lähivuosina lisääntyvä sääntely. Pankkien on tulevaisuudessa oltava entistä vakavaraisempia, sillä pankkeja sitoo vuonna 2019 voimaan tuleva Basel III -sääntely. Myös korttimaksamisen ja verkkoasioinnin lisääntyminen vaikuttivat päätökseen.

– Olemme kaukana siitä, mitä tuloksen pitäisi olla. Tuloksen pitäisi olla vuositasolla noin 10 miljoonaa euroa parempi kuin mitä se on nyt, ja se on erittäin iso summa rahaa, Manner sanoo.

Pienimmät konttorit lakkautetaan

Yhdistymisten jälkeen Kivijärven konttori palvelee Karstulassa, Kinnulan konttori Viitasaarella, Suolahden konttori Äänekoskella, Lievestuoreen konttori Vaajakoskella, Uuraisten ja Tikkakosken konttorit Palokassa ja Muuramen konttori Kauppakadulla.

– Voisi sanoa, että pienimmät konttorit on karsittu. Olemme arvioineet konttorien suoritusta viime vuosina. Olemme arvioineet myös konttorien tulevaisuutta finanssialan tuotteiden suhteen. Olemme käyttäneet erilaisia tilastoja, joissa on arvioitu väkiluvun kehitystä, ostovoiman kehitystä ja niin edelleen. Näillä perusteilla valitsimme nämä konttorit, Manner sanoo.

Manner sanoo, että erityistä haastetta konttorien sulkeminen tuo yrittäjille, joilla on paljon käteisen rahan liikettä. Manner myös uskoo, että ne vanhukset, joilla ei ole mahdollisuutta käyttää moderneja pankkipalveluita, kärsivät tilanteesta.

"Tulos kohtuullinen"

Irtisanomisuhan alaisena on 12 työntekijää. Lopullinen irtisanottavien määrä tarkentuu joulukuun alussa. Esimiesten ja asiantuntijoiden luottamushenkilö Kimmo Martikainen pitää yt-neuvotteluiden tuloksia kohtuullisina.

– Alkuperäisen suunnitelman mukaan 25 henkilön työsuhde olisi ollut loppumassa. Kaikki pankissa työskentelevät ymmärtävät pankkisektorin tilanteen tällä hetkellä, Martikainen sanoo.

Yt-neuvottelut eivät koskeneet Keski-Suomen OP-Kiinteistökeskuksen henkilökuntaa.

Päivitetty. 13.45 Keijo Mannerin ja Kimmo Martikaisen kommenteilla