Maksutonta kulttuuritarjontaa kosolti

Ilmaisia kulttuuritapahtumia riittää pitkin Suomea, kun katsotaan esimerkiksi festivaalien ilmaisohjelman määrää tai museoiden hinnoittelua. Vähävaraiselle silti euronkin pääsymaksu voi olla liikaa.

kulttuuri
Gallerioissa näkee taidetta ilman sisäänpääsymaksuja. Kuvassa nykytaidetta esittelevä SIC-galleria Helsingin Kalasatamassa, jossa on parhaillaan esillä näyttely "Nothing Compares U 2".
Gallerioissa näkee taidetta ilman sisäänpääsymaksuja. Kuvassa nykytaidetta esittelevä SIC-galleria Helsingin Kalasatamassa, jossa on parhaillaan esillä näyttely "Nothing Compares U 2". Päätyseinällä Mark Deanin samanniminen teos (2012) ja oikealla Hannah Perryn "Kicking My Game" (2013).SIC

Suomen Kulttuurirahaston tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) miltei puolet suomalaisista totesi liian kalliiden sisäänpääsymaksujen rajoittavan kulttuurin harrastamistaan. Niinpä Yle Uutiset pyysi nettisivujensa lukijoilta vinkkejä ilmaisiin kulttuurimenoihin.

Kyselyyn vastanneistakin valtaosa piti maksullisia tapahtumia turhan tyyriinä, mutta listasi tukuttain keinoja elävöittää ja ylevöittää arkea maksutta.

Väite kulttuuriharrastusten kalliudesta saa pohjaa, jos kulttuurilla ymmärretään esimerkiksi suuria konsertteja. Levymyynnin vähennettyä esiintyjillä on paineita kerätä tulonsa keikkatuloista.

- Kun musiikkibisneksen liiketoimintamallit ovat muuttuneet, moni kulttuuriharrastaja kokee, että se on pois heidän ostokyvystään, pohtii myynnin johtamisen professori Petri Parvinen Aalto-yliopistosta.

Teatterilippujen hintoihin vaikuttaa puolestaan muun muassa teatterin kunnalta saama tuki. Näitä tukia ollaan leikkaamassa, millä on mahdollisuus johtaa pääsylippujen hinnan korotuksiin.

Useat teatterit ovat kuitenkin ottaneet käyttöön aiempaa joustavampia lipunmyyntikäytäntöjä, kuten viime hetken paikat alempaan hintaan, houkutellakseen niitä katsojia, joiden kukkaroiden nyörit ovat syystä tai toisesta tiukalla.

- Kädenojennus teatterinharrastajille on hyvä asia, sillä halpahintaisia näytöksiä 1920-luvun työväennäytösten tapaan ei nykypäivänä liiemmin järjestetä, johtaja Hanna Helavuori Teatterin tiedotuskeskuksesta toteaa.

Festivaaleilla satojatuhansia ilmaiskävijöitä

Suoranaisia ilmaistapahtumia riittää muun muassa erilaisten kulttuurifestivaalien yhteydessä. Usein on kunnan avustuksen ehtokin, että jotain tarjotaan maksutta kaikille.

Ilmaisten kulttuuririentojen määrää kuvaa se, että Finland Festivalsin alaisissa tapahtumissa myydään vuosittain lippuja noin 750 000 kappaletta, mutta kokonaiskävijämäärä on kahden miljoonan paikkeilla.

Museot perivät pääsymaksua yhä harvemmin. Viime vuonna (siirryt toiseen palveluun) ilmaiskävijöiden osuus kaikista museokävijöistä oli yli puolet.

Näkemys museoista nimenomaan julkisena palveluna valtaa alaa, sillä vielä vuosituhannen vaihteessa maksutta näyttelyihin asteli vain joka viides kävijä. Kehityskulku on tuttu muun muassa Britanniasta.

Vähävaraisille suunnitteilla ilmainen väylä taiteen pariin

Suomessa noin 700 000 ihmistä elää köyhyysrajan alapuolella. Harrastuskortin suoma alennuskaan ei riitä avaamaan kulttuurilaitosten ovia, jos päiväbudjetti on euroista kiinni.

Vähävaraisille onkin suunnitteilla järjestely, jonka kautta he pääsisivät käsiksi maksulliseen kulttuuritarjontaan täysin maksutta.

Kulttuuria kaikille (siirryt toiseen palveluun) -palvelu on kartoittanut mannereurooppalaisia toimintatapoja, joilla tietyn tulorajan alittaville henkilöille tarjotaan huomattavan edullinen tai täysin ilmainen pääsy esimerkiksi museoihin, teattereihin, konsertteihin ja elokuviin.

Vähävaraisten ilmaispasseja on kehitetty ainakin Itävallassa, Belgiassa, Ranskassa ja Saksassa.

- Suomessa tulorajan alapuolella elävien kirjo on laaja. Yksinhuoltaja, työttömiä, pakolaisia, vähimmäiseläkkeen varassa olevia. Uskomme taiteen ja kulttuurin kohentavan itsetuntoa ja lisäävän onnellisuutta, saavutettavuusasiantuntija Aura Linnapuomi perustelee ilmaisuuden tarvetta.

Muualla Euroopassa köyhien kulttuuripassit ovat yhdistysten pyörittämää toimintaa.

Linnapuomin edustama Kulttuuria kaikille pohtii kunta-, sosiaali- ja kulttuurialan asiantuntijoiden kanssa, kuinka palvelu toteutettaisiin parhaiten juuri Suomeen.

- Mielestäni valtion pitäisi rahoittaa tällaista toimintaa.