Sampsa Kataja: Suomeen riittää yksi eläkeyhtiö

Kuntien eläkevakuutuksen Kevan hallituksen entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Sampsa Kataja (kok.) sanoo, että nykyinen usean eläkeyhtiön malli pitäisi purkaa. Kataja toivoo, että asiasta ryhdyttäisiin neuvottelemaan pikaisesti.

politiikka
Kansanedustaja Sampsa Kataja (kok.) suullisella kyselytunnilla eduskunnassa Helsingissä 21. marraskuuta.
Kansanedustaja Sampsa Kataja (kok.).Markku Ulander / Lehtikuva

Kansanedustaja Sampsa Kataja (kok.) esittää suomalaiseen eläkeyhtiöjärjestelmään suurta uudistusta. Kuntien eläkevakuutusyhtiön Kevan hallituksen entisen puheenjohtajan mielestä Suomeen riittää yksi ainoa eläkeyhtiö. Useiden eläkeyhtiöiden olemassaololle ei Katajan mukaan ole enää perusteita.

– Meillä on lailla säädetyt eläkemaksut ja eläkkeiden tasot. Todellista kilpailuasetelmaa ei siis ole. On nähty, että julkinen toimija eli Keva pystyy hoitamaan tämän järjestelmän halvemmalla, nopeammin ja oikeusvarmemmin. Lisäksi sijoitustuotto on ollut yksityistä sektoria parempi. Voidaan kysyä, onko järjestelmämme optimaalisessa asennossa. Näen, että julkinen monopoli olisi paljon parempi kuin nykyinen näennäiskilpailu, Kataja sanoo.

Myöhemmin illalla Kataja vielä täsmensi Yle Uutisille lähettämässään viestissä, että rahastot voitaisiin yhteisessäkin yhtiössä säilyttää erillään, jos niin halutaan.

"Näennäinen kilpailu pois"

Katajan mielestä useiden yksityisten eläkeyhtiöiden mallissa hallintoon ja johtamiseen kuluu turhia resursseja. Lisäksi eläkeyhtiöt jakavat eräänlaisia bonusrahoja eli työhyvinvointirahoja sellaisille yrityksille, jotka vaihtavat eläkeyhtiötä. Katajan mielestä tämäkin on resurssien tuhlaamista.

– Yhtiöiden johdon palkkiot on sidottu siihen, että asiakkaita tulee lisää. Sen takia yhtiöillä on kova houkutus saada uusia asiakkaita. Ymmärrän, että eläkejärjestelmällä on oma historiansa, mutta meidän pitäisi elää nykyajassa ja katsoa eteenpäin. Korporaatiot ja olemassaolevat yhtiöt hyötyvät nykyisestä järjestelmästä. Meidän pitäisi miettiä eläkejärjestelmä uusiksi niin, että se on tehokkain mahdollinen eläkkeensaajan ja eläkkeiden maksajien kannalta, Kataja sanoo.

Yhtä julkista toimijaa on huomattavasti helpompi valvoa kuin levällään olevaa järjestelmää.

Sampsa Kataja (kok.)

"Yhtä yhtiötä helpompi valvoa"

Kataja sanoo, että hän on pohtinut ehdotustaan jo pidemmän aikaa. Hän uskoo, että yhden eläkeyhtiön valvonta olisi nykyistä usean yhtiön valvontaa huomattavasti helpompaa. Kataja arvostelee myös sitä, että nykyisessä järjestelmässä on paljon erilaisia ristiinkytkentöjä ja eturistiriitoja.

Kokoomusedustaja Katajan mielestä eläkeyhtiöiden vähentäminen pitäisi ottaa keskusteluun mahdollisimman pian.

Näen, että julkinen monopoli olisi paljon parempi kuin nykyinen näennäiskilpailu.

Sampsa Kataja (kok.)

– Aika on nyt kypsä. Nyt käydään myös keskustelua eläkejärjestelmän tulevaisuudesta ylipäätään, joten mielestäni nämä keskustelut pitää käydä yhtä aikaa. [Vihreiden kansanedustaja] Tuija Brax nosti asian eilen esille, ja mielestäni on hyvä, että vihdoinkin keskustelussa on päästy asian ytimeen, Kataja sanoo.

"Aika on kypsä"

Eläkeyhtiöiden asema ja erityisesti niiden johtaminen ja valvominen on herättänyt viime viikkoina keskustelua.

Kansanedustaja Sampsa Kataja on aiemmin toiminut Kuntien eläkevakuutuksen Kevan hallituksen puheenjohtajana. Hän on joutunut vastaamaan myös kysymyksiin Kevan toimitusjohtajan ja muun johdon palkoista, jotka ovat olleet keskustelun ytimessä.

Katajan mukaan hän ei ole aiemmin halunnut ottaa kantaa eläkeyhtiöiden määrään. Nyt aika on hänen mukaansa kypsä. Hän haluaa laajentaa keskustelun yhden yhtiön tilanteesta ja eläkejohtajien palkoista koko järjestelmän toimivuuteen.

Kataja korostaa, että yhden eläkeyhtiön mallissa pitäisi pohtia myös eläkeyhtiön sijoituspolitiikkaa. Hänen mielestään yhdelle suurelle eläkeyhtiölle pitäisi antaa mahdollisuudet sijoittaa tuottavasti ja esimerkiksi hajauttaa sijoituksia kansainvälisesti. Kataja sanoo uskovansa, että isolla eläkeyhtiöllä olisi sijoitusmarkkinoilla parhaat mahdollisuudet menestyä.