1. yle.fi
  2. Uutiset

Leena Krohn: Hotel Sapiens

Hotel Sapiensin asukkaiden joukossa on sekalainen seurakunta erilaisia ihmisiä, joita kirjailija Leena Krohn on kertonut poimineensa nykytodellisuudesta. Lue Juha Pikkaraisen arvio kirjasta.

hotellit
Leena Krohn: Hotel sapiens -kirjan kansi
Kustannusosakeyhtiö Teos

Ajatukset maailmanlopusta ovat hyvin vanhoja. Jo maailman vanhimmissa kirjoituksissa eri puolilta maailmaa puhutaan vedenpaisumuksista tai muista luonnonkatastrofeista, jotka tuhoavat maailman. Tuo tuho ei kuitenkaan ole aivan lopullinen, koska pieni joukko ihmisiä säilyy hengissä. Joissakin myyteissä maailmanlopusta on kyse lopullisesta tuhosta, missä korkealle kehittynyt kulttuuri tuhoutuu kertarysäyksellä selittämättömässä luonnonkatasrofissa. Jäljelle jää pelkkä myytti, joka elää ihmisten uskomuksissa. Tällaisista myyteistä tunnetuin on Atlantis.

Kirjailija Leena Krohn on tarttunut uusimmassa romaanissaan nimeltään Hotel Sapiens maailmanlopun myyttiin. Kirjan on kustantanut Teos. Leena Krohn on yksi arvostetuimmista kirjailijoistamme. Vuonna 1970 alkaneella kirjailijaurallaan hän on julkaissut yli 30 teosta; romaaneja, novelleja, esseekokoelmia ja lastenkirjoja. Hänen teoksiaan on käännetty yli kymmenelle kielelle ja hänet on palkittu lukuisilla eri palkinnoilla. Vuonna 1992 hän sai Finlandia-palkinnon. Hotel Sapiens on myös ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi.

Nunnat ovat puolittain eläviä ja puolittain koneita

Koko kirjailijauransa ajan Leena Krohn on tarttunut valtavirrasta poikkeaviin aiheisiin. Häntä ovat kiinnostaneet muun muassa hyönteisten rakentamat yhteiskunnat ja niiden elämä sekä yhtymäkohdat ihmisten elämään. 20 vuotta sitten Krohn alkoi käyttää kirjailijatyössään internettiä ja alkoi kuvitella miten se tulee muuttamaan maailmaa. Hänen kirjansa 1990-luvulta olivat aikaansa edellä ja monet hänen ennustamansa asiat ovat toteutuneet. Kaikki hänen ennusteensa eivät ole pelkästään hyviä ja positiivisia.

Hänen kirjansa 1990-luvulta olivat aikaansa edellä ja monet hänen ennustamansa asiat ovat toteutuneet.

Juha Pikkarainen

Romaanissa Hotel Sapiens on maailmaa kohdannut jonkinlainen katastrofi. Tarkemmin ei kerrota sen ajankohtaa, laajuutta tai laatua. Joukko ihmisiä on tullut tai joutunut isoon rakennukseen, joka ennen oli sairaala, hullujenhuone tai jokin muu julkinen rakennus. Nyt siinä on majoitettuna iso joukko erilaisia ihmisiä ja rakennuksesta on tullut Hotel Sapiens. Siellä asuvia ihmisiä hoitavat kaitsijat ja nunnat. Nunnat ovat nunnien näköisiä, kaikki täsmälleen samanlaisia ja ilmeettömiä. Nunnat ovat puolittain eläviä ja puolittain koneita. He pyörittävät Hotel Sapiensin arkea. Kaitsijat puolestaan ovat ihmisten luomia biologisia olioita mutta älyllisesti ihmisiä yksinkertaisempia. Kaitsijat ovat kuitenkin ottaneet ihmisiltä vallan ja säätelevät nyt koko hotellin elämää.

Hotel Sapiensissa on esimerkkejä hulluudesta

Elämä hotellissa on yksitoikkoista ja joka päivä samanlaista. Päivää rytmittävät yhteiset ruokailut ja kaikille tarkoitetut pakolliset luennot, joita pitävät hyvin kuuluisat menneisyyden henkilöt tai heidän näköisensä kopiot. Myös heidän luentonsa ovat ehkä pelkkiä kopioita alkuperäisistä, koska eivät aivan tarkasti noudata esikuviensa ajatuksia.

Hotel Sapiensin asukkaiden joukossa on sekalainen seurakunta erilaisia ihmisiä, joita kirjailija kertoi radiohaastattelussa poimineensa nykytodellisuudesta.Yksitoikkoista Hotel Sapiensin arkea voi hieman helpottaa erään asukkaan, Kukkakauppiaan, kasvattamilla ja tarjoamilla rohdoksilla. Hyvällä mielikuvituksella asukkaat voivat kuvitella saavansa Kukkakauppiaan rohdoista apua yksitoikkoisuuteen, ainakin rohdokset nukuttavat. Alkoholia ei hotellissa ole tarjolla.

Vain pieni osa ihmisistä valittaa asioista mutta niin äänekkäästi, että kuulostaa siltä kuin kaikki valittaisivat.

Juha Pikkarainen

Jos tämä meidän aikamme on hullu ja järjetön, on myös Hotel Sapiensissa esimerkkejä hulluudesta. Sellainen on entinen Diplomiterapeutti, joka kertoo luvussa Tooga, miten hän yrittää siedättää ja voimallistaa potilastaan H.H:ta. Tämä sairastaa kaikkia mahdollisia fobioita. Altistamalla potilaansa erilaisille peloille keksii Diplomiterapeutti loputtomasti uusia fobioita. Kuvausta lukiessa tulee mieleen oma aikamme, jossa kaikki mahdollinen medikalisoidaan ja olemattomillekin vaivoille yritetään keksiä jokin lääke tai terapia.

Arki-ihminen tykkää asua hotellissa missä on ilmainen täysihoito

Leena Krohn on asuttanut Hotel Sapiensiin myös sopeutuvan ja kaikessa hyvää näkevän Arki-ihmisen. Tämä on jonkinlaisen keskivertokansalaisen perikuva, joka ei valita turhasta ja haluaa nähdä asioissa myös positiivisia puolia. Arki-ihminen tykkää asua hotellissa missä on ilmainen täysihoito ja vielä juttuseuraakin. Oikea maailma on mielestäni täynnä Arki-ihmisen kaltaisia ihmisiä. Vain pieni osa ihmisistä valittaa asioista mutta niin äänekkäästi, että kuulostaa siltä kuin kaikki valittaisivat.

Leena Krohnin Hotel Sapiens oli ahdistavaa luettavaa. Vaikka ketään ei tapettu, eikä romaanissa ollut suoranaista väkivaltaa, oli romaanin tunnelma lohduton. Romaanissa ei selitetty miksi ihmiset olivat joutuneet Hotel Sapiensiin? He eivät päässeet siltä pois, koska ei ollut paikkaa mihin mennä. Jos ihmiseltä puuttuu tulevaisuus, on onnellinen elämä mahdotonta tai ainakin hyvin vaikeaa. Koin romaanin jonkinlaisena dystopiana eli kuvauksena ihmiskunnan lohduttomasta tulevaisuudesta, johon päätymisestä on olemassa paljon viitteitä, valitettavasti.

Lue seuraavaksi