Itsenäisyyspäivän paraati sulkee teitä Mikkelissä - autot hinataan paraatin edestä tarvittaessa

Perinteisen katselmuksen ja ohimarssin lisäksi Mikkelissä nähdään muun muassa toimintanäytös ja sään salliessa laskuvarjohyppyjä.

Kotimaa
Itsenäisyyspäivän paraati Kuopiossa.
Itsenäisyyspäivän paraati pidettiin Kuopiossa vuonna 2010.Sari Jormanainen / Yle

Itsenäisyyspäivän valtakunnallisen paraatin odotetaan tuovan Mikkeliin 15 000 katselijaa. Paraatijoukoissa on noin tuhat henkilöä ja noin 50 ajoneuvoa. Maavoimien komentaja kenraaliluutnantti Raimo Jyväsjärvi ottaa paraatin vastaan yhdessä Mikkelin kaupunginjohtaja Kimmo Mikanderin ja sotiemme veteraani kapteeni evp Onni Lantan kanssa.

Paraatin valmistelut näkyvät tieliikenteessä jo edellisenä iltana 5.12., kun moottoroitukalusto saapuu Mikkeliin. Torstai-iltana Maaherrankatu muutetaan Tenholankatu - Vilhonkatu -välillä pysäköintikieltoalueeksi. Myös Mannerheimintien junaradan puoleinen reuna on pysäköintikiellossa.

- Toivon, että yleisö ei ihan keskustaan yritä tulla itsenäisyyspäivänä vaan jättää autonsa vähän etäämmäksi hallitustorista, paraatin kenttäpäällikkö, majuri Matti Ruokoski sanoo.

Mikkelin kaupunki on varautunut hinaamaan väärin pysäköidyt autot pois tarvittaessa, sillä marssiosaston on päästävä etenemään sekä Maaherrankadulla, että Mannerheimintiellä.

Mukana perinteistä ja uutta

Paraatikatselmus ja ohimarssi edustavat juhlapäivän perinteisempää puolta. Kalustonäyttelyitä on nähty ennenkin, mutta Mikkelissä mukana on myös talvisodan aikainen ilmatorjuntakonekivääriryhmä, jonka kalusto ja varustus tulee Jalkaväkimuseon kokoelmista.

Lisäksi ennen puoltapäivää nähdään pioneerirykmentin toimintanäytös Kirkkopuistossa. Jos sää sallii, niin Mikkelin torille myös hypätään laskuvarjolla.

- Mikkelin keskusta on erittäin hyvä tällaisen paraatin järjestämiseen. Saamme hyvin tiiviille alueelle sekä katselmuksen, ohimarssin, toimintanäytökset ja kalustoesittelyt, paraatin kenttäpäällikkö, majuri Matti Ruokoski kiittelee.

Kalustoesittely ei rajoitu pelkästään katutasolle. Ilmaan on tarkoitus saada neljä MD 500 kevythelikopteria ja neljä NH90-kuljetuskopteria. Myös F-18 Hornetit ja Hawk-harjoituskoneet tekevät ylilennot.

Sosiaalinen media on uusi näyteikkuna

Puolustusvoimat tavoittelee nuorempaa yleisöä muun muassa sosiaalisen median kautta. Paraatiin osallistuvilta varusmiehiltä odotetaan twiittauksia mikroblogipalvelu Twitteriin. Materiaalia on löydettävissä myös facebookista ja YouTube-videopalvelusta.

Myös popidoli Robinin konsertti tuo nuorta yleisöä Mikkelin keskustaan itsenäisyyspäivänä.