1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vessakäynnistä sakon saanut matkustaja: Olen ylpeänä Suomen kuuluisin pummi

80 euron sakon vessakäynnin takia leimaamatta jääneestä lipusta saanut matkustaja ei joudu maksamaan sakkoa. Syynä on se, ettei HSL ollut aiemmin kuullut todistajia.

Kuva: Yle

Junamatkustaja sattui lipuntarkastuksen aikana olemaan vessassa. Kaukojunaan tehtiin yllätystarkastus ja tarkastaja huomasi matkustajan lipun leimaamattomaksi. Seuraus oli 80 euron sakko HSL:n tarkastajalta.

Sakon saanut Samppa Saarela teki sakosta oikaisuvaatimuksen, jota ei aiemmin hyväksytty. Nyt sakko on kuitenkin HSL:n toimesta päätetty perua.

Miten vessakäynti alun perin päätyi sakotukseen?

Saarelan tietojen mukaan konduktöörin tulee koputtaa vessan oveen, mutta näin ei ollut toimittu. Saarelan mukaan hän ei ollut ainoa, jota sakottaminen kummastutti.

- Kyllähän se aika absurdilta kuulosti ja tuntui sillä hetkellä. Tuli olo, että ollaanko tässä nyt tosissaan. Kaksi sivusta seuraajaakin olivat ihmeissään, ja tilanne aiheutti tuohtumusta heissäkin. Toiselta heistä sain puhelinnumeron siltä varalta, että tarvitaan todistajaa tilanteelle tai liitettäväksi oikaisuvaatimukseen.

Kyllähän se aika absurdilta kuulosti ja tuntui sillä hetkellä.

Samppa Saarela

Silminnäkijät kertoivat tarkastajalle nähneensä vessakäynnin, mutta Saarelanmukaan tarkastajaa nämä lausunnot eivät kiinnostaneet.

- Minulta pyydettiin asiallisesti henkilötodistusta ja todettiin, että voin tehdä oikaisuvaatimuksen. Kun yritin perustella tilannetta, vastaus oli ei kiinnosta ja todettiin vain, että näitä on nähty. Jäi fiilis, etteivät perustelut kiinnostaneet, koska kaikki on kuultu jo vastaavissa tilanteissa.

- Tarkastaja kertoi myös tilanteessa esimerkkejä tapauksista, joissa saa juosta pummien perässä pitkin junan käytäviä ja kuinka konduktööriä mennään vessaan piiloon. Saihan siitä sen kuvan, että vessaan piiloutuvat pummit ovat melko yleisiä ja tässä oli yksi tapaus lisää, Saarela kertoo tuntemuksistaan.

Yrityssarjalippu vie motiivin matkustaa pummilla

Saarelan mukaan hänen puolestaan puhuu se, että hän matkustaa junalla työasioissa ja näin ollen käyttää työnantajan kustantamia yrityssarjalippuja. Mitään motiivia pummilla matkustamiseen ei ole. Hänen mielestään sakon kirjoittamiselta olisi vältytty helposti.

- Tapauksessa väärin tehtiin siinä, että konduktööri on jättänyt koputtamatta vessan oveen. Jos hän olisi koputtanut, olisin voinut vastata ”varattu” ja hän puolestaan tiedustella lippuani, jonka jälkeen lippu olisi leimattu.

Saarelalla on sakon saannin jälkeen ollut käytössä uusi käytäntö, mikä tosin ei aina onnistu.

- Kahdesti olen tämän tapauksen seurauksena pyytänyt konduktööriä leimaamaan lipun jo laiturilla. Toisella kerralla tämä sopi kun kahdesti pyysin, mutta toisella kerralla taas en leimaa saanut useista pyynnöistä huolimatta.

Sakotuksen saama julkinen huomio Saarelaa huvittaa.

- Aikamoisen koomiset piirteet juttu on saanut nyt mediassa. Nämä lausunnot, mitä on tullut tapaukseen liittyen, ovat aika huvittavia kyllä. Mutta mikäs siinä, olen ylpeänä Suomen kuuluisin pummi, Saarela toteaa ironisesti.