Kuopiossa vieraileva munkki arvostaa suomalaista maltillisuutta

Kuopiossa asustaa melko iso joukko buddhalaisia. Kaupungissa vieraileva burmalainen munkki, tohtori Ashan Pannasami opettaa pyhiä kirjoituksia ja toivoo, että jonnekin päin Suomea perustettaisiin uusi buddhalainen luostari.

ilmiöt
Munkki Pannasami
Kerttu Lappalainen

Buddhalainen munkki Ashan Pannasami tuli Kuopioon opettamaan paikallisille buddhalaisille pyhiä kirjoituksia. Hän myös yrittää saada buddhalaisen luostarin jonnekin Suomeen. Munkki seuraa suomalaisten valmistautumista joulun juhlintaan ymmärryksellä.

- Hyväksymme kaikki hiljaiset ja rauhalliset hetket, joten joulu ei ole buddhalaiselle ongelma, munkki sanoo naurahtaen ja jatkaa: - Joulu on perinteinen juhla kristityille. Se on heidän aktiviteettinsa, josta he pitävät ja voivat tehdä kuten haluavat. Samoin minä voin elää halutessani munkkina, joka on toiveeni, munkki Pannasami sanoo.

Kuopiossa on yli 200 buddhalaista. Buuddhalaiset tapaavat Kuopiossa toisiaan pyhäpäivinä. He varaavat käyttöönsä nuorisotalon silloin tällöin; eivät viikoittain, mutta esimerkiksi kun on Buddhan syntymäpäivä, kulttuuriin kuuluva juhlapäivä tai Burman itsenäisyyspäivä.

- Suomessa suurin osa buddhalaisista elää rauhallisissa oloissa. Suomalaiset ovat hyvin hiljaisia. He ovat rauhallisia ja erittäin maltillisia. Se on heidän luontainen ominaisuutensa, munkki Pannasami sanoo.

Buddhalaisesta näkökulmasta katsoen suomalainen elämäntapa on erittäin merkityksellinen.

- Tämä luontainen hiljaisuus, rauha ja maltillisuus on tärkeää kaikille ihmisille. Buddha opasti jokaista elämään rauhallisesti.

Munkin elämää nuoruudesta asti

Pannasamista tuli munkki hänen omasta päätöksestään. Monista asioista on täytynyt kieltäytyä elämässä.

- Täytyy olla itsekontrollia. Ensinnäkin on vältettävä seksiä. On kaihdettava varastamasta toisten omaisuutta. On myös vältyttävä tappamasta eläviä olentoja. Pitää myös välttyä kertomasta valheita. Nämä ovat tärkeimmät säännöt. Sääntöihin kuuluu myös paljon muita asioita. Lyhyesti sanottuna jäämme paitsi monista ihmiselämän asioista. Näin on, koska olen munkki.

Silti sääntöjen noudattaminen ei ole vaikeaa munkille.

- Kun minusta tuli munkkinoviisi 13-vuotiaana, jouduin alkaa harjoitella näitä asioita. Munkki minusta tuli 19-vuotiaana. Munkkius ja noviisius on ollut siis koko elämäni.

Munkki Pannasami on pukeutunut kirkkaaseen tumman punaiseen asuun.

- Nämä vaatteet eivät ole kalliita. Vaatteeni ovat aivan maailman halvimmat. Meidän pitää pukeutua mahdollisimman halpoihin vaatteisiin. Munkkina olisi vaikea olla, jos olisi kalliit vaatteet. Kokeilepa vaikka näitä vaatteita.

Munkki lähettää joulun ajan terveiset ihmisille: Älkää tehkö pahuuksia elämässä. Tehkää hyvää kaikille ja harjoittakaa hengen puhdistamista.