Vauvoillakin on inhokkivärit

Monella meistä on vahvoja mielipiteitä väreistä. Yhden lempiväri saattaa puistattaa toista, kun kolmas rakastaa kaikkia värejä. Jo pienet vauvat saattavat karttaa jotakin väriä, vaikka puhetaito ei vielä riittäisikään lempivärin perusteluun.

Kotimaa
Lapsi koskettaa paperin päällä olevaa mustikkaa.
Kalle Niskala / Yle

Jyväskylän Taidemuseolla Värejä vauvoille -työpajaa pitänyt taidekasvattaja Sirkka-Liisa Särkkä tietää, että väreillä on merkitystä pienestä pitäen.

- Uskon, että vauvat saavat väreistä saman asian kuin ihmiset yleensäkin. Minulta on joskus kysytty, eikä pienten vauvojen kanssa ole turhauttavaa työskennellä, kun eiväthän ne mitään ymmärrä. Vauvat ovat kuitenkin asiakasryhmä siinä missä varttuneempikin väki, taiteilija vakuuttaa.

Värejä vauvoille -työpajoissa vauvat pääsevät itse lutraamaan ja koskettelemaan värejä, isommat myös maalaavat tauluja. Ryhmissä nähdään monenlaisia reaktioita.

- Joskus vauva tuntee inhoa jotain väriä kohtaan, jotain kyllästyttää maalaaminen ja pallot ovat kivempia. Riemunkiljahduksia kuuluu varsinkin silloin, kun värejä sekoitellaan, Särkkä kertoo.

Värisuosikit muodostuvat varhain

Särkän mukaan jo hyvin pienillä vauvoilla on erilaisia tunteita värejä kohtaan.

Lasten huoneissa käytetään vähän liiankin aikuismaista ajattelua, että on oltava tyylikästä.

- Noin 6-9 kuukauden ikäiset ottava käteensä milloin minkäkin värisen tavaran, siinä vaiheessa vielä esineen muoton, pintamateriaali tai ääni herättää kiinnostuksen. 10-14 kuukauden ikäisissä on jo sellaisia tapauksia, että jotkut eivät halua ottaa tiettyjä värejä kun maalataan vapaasti käsin.

Hyvinkin pienillä lapsilla voi siis olla lempivärejä, vaikka taidot eivät riitä perustelemaan ja kuvailemaan niitä.

- Sen huomaa käyttäytymisestä, siitä että jotkut väripallot kiinnostavat enemmän, kuin toiset.

Vauvan huone voi olla harmaa

Mielikuvat lapsille sopivista väreistä elävät vahvoina, samoin kuin jako tyttöjen ja poikien väreihin. Sirkka-Liisa Särkän mukaan nykyään aikuisten tyyli- ja muotivirtaukset näkyvät myös siinä, mitä lapsille tarjotaan.

- Sisustuslehtiä kun olen plärännyt, niin olen huomannut, että lasten huoneissa käytetään vähän liiankin aikuismaista ajattelua, että on oltava tyylikästä.

Särkän mukaan vauvalle ei kuitenkaan ole haittaa, vaikka aikuiset sisustaisivat koko kodin mustavalkoiseksi. Itse hän kuitenkin kannattaa kirkkaiden perusvärien tarjoamista lapsille.

- Kukin tyylillään. Pastellivärit ovat toki suloisia vauvojen huoneissa ja pikkuneidit rakastavat vaaleanpunaista, mutta puhdas väri on se, mistä kaikki lähtee.

Myös niin sanotut tyttöjen ja poikien värit ovat menneet taiteilijan omassa elämässä iloisesti sekaisin.

Puhdas väri on se, mistä kaikki lähtee.

- Itselläni on ollut kolme pientä poikaa, joille ostin vaalean roosan väriset samettihousut, koska ne olivat tosi kauniit. Itse en ole ajatellut, että pojat pitäisi pukea vain tummansiniseen.

Koska suutarin lapsilla ei ole kenkiä, ei väritaiteilija myöskään osaa nimetä omaa lempiväriään.

- Kotini on mustavalkoinen, mutta lempiväriksi sanoisin että kirjavahko.