Asfalttikartelli paisui Helsingin käräjäoikeuden suurimmaksi riita-asiaksi

Jutun oikeudenkäyntikulut olivat kuntien osalta 5,8 miljoonaa euroa ja valtion osalta 2,6 miljoonaa euroa.

Kotimaa

Juuri päättynyt asfalttikartellijuttu on ollut merkittävä vahingonkorvausoikeudenkäynti koko Suomen historiassa, arvioi Helsingin käräjäoikeuden laamanni Eero Takkunen. Hänen mukaansa nyt päättynyt oikeudenkäynti on Helsingin käräjäoikeuden riita-asioista kaikkien aikojen suurin.

Tapaus on ollut suurin myös kalleusluokaltaan. Tämän osoittavat Takkusen mukaan jo jutun oikeudenkäyntikulut, jotka olivat kuntien osalta 5,8 miljoonaa euroa ja valtion osalta 2,6 miljoonaa euroa.

– En muista toista oikeudenkäyntiä, jossa olisi asiaa näin kauan käsitelty. Resursseja on mennyt paljon tähän, Takkunen pohti tänään torstaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Takkusen mukaan asfalttikartellijuttu on ruuhkauttanut käräjäoikeuden muuta toimintaa. Ylimääräisiä resursseja ei ole ollut käytettävissä.

– Meillä on selvästi lisääntynyt esimerkiksi yli vuoden vireillä olleiden riita-asioiden määrä, Takkunen sanoi.

Puukartellijuttu tulee olemaan vielä suurempi

Edelleen vireillä oleva niin sanottu puukartellijuttu tulee Takkusen mukaan olemaan vielä suurempi kuin nyt päättynyt asfalttikartellijuttu. Puukartellioikeudenkäynnissä Metsäliitolta, Stora Ensolta ja UPM:ltä vaaditaan valtavia vahingonkorvauksia kartellista.

Kaiken kaikkiaan puukartellissa kanteita on vireillä yli 700. Jutun pääkäsittelyt on määrä järjestää ensi vuoden aikana. Jos kaikki sujuu hyvin, tuomioita on odotettavissa noin vuoden kuluttua.

Muokkaus kello 19.55: Faktalaatikossa esitetty tuomioiden sivumäärä on 10 000 sivua, eikä aikaisempi 1000 sivua.