1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Uusi henkivakuutusyhtiö ei aio hintahäiriköksi

Vahinkovakuutusyhtiönä toimiva Pohjantähti perustaa henkivakuutusyhtiön. Ensimmäisen kerran asiaa pohdittiin jo kymmenen vuotta sitten, mutta ajankohtaiseksi oma henkivakuutusyhtiö tuli viimeisen puolentoista vuoden aikana.

talous
Pohjantähden toimitusjohtaja Eero Ylä-Soininmäki
Miki Wallenius / Yle

Pohjantähden pääkonttori on Hämeenlinnassa, jossa tulee olemaan myös uuden Pohjantähti Henkivakuutusosakeyhtiön kotipaikka. Yhtiön osakepääoma on 4,5 miljoonaa euroa, ja sen merkitsee sataprosenttisesti nimiinsä vahinkovakuutusyhtiönä toimiva Pohjantähti Keskinäinen Vakuutusyhtiö.

Sekä vahinkovakuutusyhtiön että henkivakuutusyhtiön toimitusjohtaja Eero Ylä-Soininmäki kertoo, että henkivakuutusyhtiön perustaminen on ollut jo pitkään tietynlaisena optiona Pohjantähden suunnitelmissa.

– Jos tilanne tulee, yhtiö ensin harkitsee ja sitten päättää, perustetaanko oma henkivakuutusyhtiö, kuvaa Ylä-Soininmäki option luonnetta.

– Nyt on tultu siihen tilanteeseen, että katsomme markkinoiden, oman toiminnan, erilaisten yhteistyökuvioiden sekä alalla että itsellämme mahdollistavan sen, että perustamme oman henkivakuutusyhtiön.

Palvelut ostetaan emoyhtiöltä

Yli 100-vuotiaalla Pohjantähdellä on ollut toimintansa aikana yhteistyökumppaneina useita henkivakuutusyhtiöitä.

– Emme ole erillisellä henkivakuutusyhtiöllä tai sen tuotteilla menossa markkinoille erikseen, vaan tarjoamme omalle asiakaskunnalle ja uusille asiakkaille uuden yhtiön palveluita samalla tavalla kuin olemme eri yhtiöiden tuotteita tähän saakka tarjonneet, Ylä-Soininmäki sanoo.

Vakuutusyhtiöt kilpailevat asiakkaista, mutta hintahäiriköksi vakuutusmarkkinoille Pohjantähdestä ei ole, lupaa Pohjantähden toimitusjohtaja.

– Meidän hinnoittelumme tulee olemaan sellainen, jonka keskinäisenkin yhtiön asiakkaat ymmärtävät. On riskimaksu, siihen liikekulut päälle ja vakavaraisuuden ylläpitämiseen riittävät erät.

Ylä-Soininmäen mukaan emoyhtiössä ei ole erityistä tahoa, jonne pitäisi kerätä ylimääräisiä tuottoja.

– Joten olemme asiakkaiden asialla tässäkin asiassa.

Henkivakuutusyhtiön toiminnan alkaessa sillä ei ole varsinaista omaa henkilökuntaa. Yhtiö ostaa toimintaansa liittyvät palvelut pääosin emoyhtiöltä.

Lue seuraavaksi