1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Movember on partatutkijan taivas

Marraskuun aikana on taas saatu ihailla tuuheita viiksikarvoituksia. Hanna Hirvonen on seurannut miesten karvankasvua erityisen tarkalla silmällä, sillä hän tekee parhaillaan väitöstutkimusta parran ja viiksien merkityksestä miehille.

Saksan kansainvälisen partamestaruuskisan osallistujat esittelivät partojaan Leinfelden-Echterdingenissä maaliskuussa 2011. Kuva: Franziska Kraufmann / EPA

Hanna Hirvonen tekee etnologian alan väitöskirjaa viiksien ja parran merkityksestä suomalaisille miehille. Tutkimus on vasta alkuvaiheessa, mutta se on jo tullut selväksi, että parrasta riittää puhuttavaa.

Hirvonen kertoo, että haastateltavista ei todellakaan ole ollut pulaa, vaan miehet ovat melkein rynnänneet kertomaan tarinoita omista parta- ja viiksikokemuksistaan.

- Selvästi aihe on kiinnostava miehille itselleen ja he ovat pitäneet sitä tarpeellisena.

Pitäisikö tässä maailmassa siis puhua parrasta paljon enemmän kuin siitä nyt puhutaan?

- Tältä se omien kokemusteni perusteella vaikuttaisi. Parrasta puhumisen väylää ei ole ollut, tutkija naurahtaa.

Parta on tutkimuksensa ansainnut

Suomalaisten miesten partasuhdetta ei aiemmin ole juuri tutkittu. Ylipäätään miesten muotia ja ulkonäköasioita on Hirvosen mukaan tutkittu vähemmän kuin naisten laittautumista. Siinä oli yksi syy siihen, että parta nousi väitöstutkimuksen kohteeksi.

- Näin siinä hyvän tutkimusaiheen varsinkin kun Movemberin myötä viiksikarvoitus on ollut viime vuosina paljon esillä.

Pro gradu -työssään Hirvonen tutki tatuointeja: sitä millä tavalla ihmiset muokkaavat omaa kehoaan ja ulkonäköään. Partatutkimuksessa on kyse pitkälti samasta asiasta.

- Mitä ihmiset pyrkivät viestittämään omalla ulkonäöllä ja mitä se merkitsee heille. Yhdentekeväähän se ei koskaan kenellekään ole, tutkija muistuttaa

Parta paljastaa herrasmiehen

Hirvonen ei vielä varsinaisesti ole analysoinut haastatteluja, mutta yksi teema on noussut yllättävän monen miehen puheissa esiin.

- Melkeinpä kaikissa haastatteluissa nousee esiin klassisen herrasmiehen ihanne. Herrasmies pukeutuu siististi ja hoitaa partaansa ja viiksiään huolella. Tällainen tuntuu olevan, jos ei henkilökohtainen tavoite, niin ainakin ihanne, Hirvonen kertoo.

Kaikki mitä ylpeydellä hoidetaan ja kannetaan, näyttää kokonaiskuvassa hyvältä.

Hanna Hirvonen

Hirvonen itse on partanäkemyksissään diplomaattinen: tärkeintä hänen mukaansa on se, että itse viihtyy parrassaan ja ilolla siinä esiintyy.

- Kaikki mitä ylpeydellä hoidetaan ja kannetaan, näyttää kokonaiskuvassa hyvältä. Mutta kyllä sellainen hyvin hoidettu ja siisti kokoparta ainakin omaan silmään tyylikkäältä näyttää.

Marraskuun ajan viiksiä on näkynyt katukuvassa tavallista enemmän. Jos Movember ei nyt ihan partatutkijan taivas ole, niin runsaudensarvi ainakin.

- Kyllä tässä on saanut koko kuukauden ajan tosi hyvin materiaalia. Ja kun lähipiirissäkin on viiksiä kasvatettu, niin on päässyt ihastelemaan myös niitä lopputuloksia.