Jääveistokset juhlivat 375-vuotiasta Savonlinnaa

Jäälinna -festivaaleilla Olavinlinnassa helmikuussa vietetään Savonlinnan juhlavuotta. Jäänveistokilpailun teema on "Onnea Savonlinna 375 vuotta". Tarkoitus on liittää Jäälinnaan myös muita tapahtumia.

kulttuuri
Jäälinna- tapahtuman veistos.
Jäälinna- tapahtuman satoa vuodelta 2010.YLE / Paavo Koponen

Jäälinna -festivaali järjestetään nyt yhdeksättä kertaa. Mukaan tulee kymmenkunta joukkuetta eri maista. Helmikuun puolivälissä alkava tapahtuma näkyy myös Olavinlinnan ulkopuolella.

- Koitamme saada näitä onnitteluveistoksia myös tänne kaupungin keskustaan ja torille. Tehdään sellaisia teoksia, joissa lapset voivat leikkiä, että tämä veistosasia tulisi mahdollisimman lähelle kaupunkilaisia. Meille tulee neljä veistäjää, joilta voi myös tilata teoksia, kertoo Jäälinna ry:n toiminnanjohtaja Tuomo Jantunen.

Jäälinna -kiertue alkaa Jyväskylästä, jossa taiteilija Anssi Kuosa tekee veistoksia Savonlinnassakin vaikuttaneen arkkitehti Wivi Lönnin entisen kotitalon puutarhaan. Ensimmäisen kilpailun järjestää Heinolan kaupunki. Sieltä joukkueet tuleva Savonlinnaan 16. helmikuuta.

- Me aloitamme järjestämällä talvikarnevaalin Linnalassa, jossa saadaan myös nämä veistäjät veistämään. Mukana ovat vahvasti lapsi- ja nuorisokuorot. Aikomus on veistää teoksia myös näille tuloväylille, esimerkiksi liikenneympyröihin, niin näkee heti, että Savonlinnassa tapahtuu jään merkeissä yhtä sun toista, Jantunen kaavailee.

Teokset Olavinlinnassa valmistuvat 21. helmikuuta, jolloin kilpailukin ratkeaa.