Tältä näyttää Liising - Suomen suosituin siitosori jo neljättä vuotta

Juvalaisen Juha Kortekallion omistamalla Liisingillä on astutettu 150 tammaa jo neljänä vuonna peräkkäin. Liising periyttää kovaa vauhtia ja hyvää kilpailuhuumoria.

urheilu
Suomenhevosori Liising.
Suomenhevosori Liising.Maria Bonnor / Yle

Punarautias liinaharja seisoo tallin käytävällä muina hevosina. Tyytyväisenä tuhiseva Liising on omistajansa mukaan palvelualtis, ja sillä on "hermo ja nuppi" paikallaan.

- Se periyttää hyvää kilpailuhuumoria. Hevoset menee kovaa ja jaksavat tehdä uraa monta vuotta, ne ovat varhaisnopeita ja menevät vielä vanhanakin. Luonteeltaan ne ovat fiksuja, eivät kohella turhaan, mutta ovat kovia kilpailutilanteessa, kertoo Juha Kortekallio.

Liisingin isä oli Patrik, isänisä V.T. Ajatus ja isänisänisä Vieteri. Vahva isälinja näkyy myös jälkeläisten kilpailutuloksissa. Liisingin yli 600 varsasta voitokkaimpiin lukeutuvat oriit Tuokkolan Touho, Köppinen ja Lars.

- Niitä [huippuhevosia] on ihmeen paljon, kun ajattelee, että avoimelle tasolle on vaikea nousta. Hyvä esimerkki oli viime lauantain Turun 75-kierroksen avoin lähtö. Neljästä ensimmäisestä 1., 2. ja 4. olivat Liisingin poikia.

Kuninkuusravit kannustavat jalostamaan suomenhevosia

Liisingin tapauksessa tammojen astuttaminen tapahtuu keinosiemennyksen avulla. Kortekallionmukaan Liisingin sperma kestää hyvin pakastamista ja vuorokaudenkin kestävää kuljetusta. Varsoja syntyy vuosittain suunnilleen sata, eli astutuksen onnistumisprosentti on lähes 70.

Liising ja omistaja Juha Kortekallio.
Liising omistajansa Juha Kortekallion kanssa.Maria Bonnor / Yle

Kortekallion mielestä suomenhevosen jalostamisessa on etua siitä, ettei samanrotuisia hevosia ole muualla maailmassa.

- Jos varsottaa tammoja ja vähänkin seuraa raveja, niin pystyy henkilökohtaisesti näkemään oriit ja sen, minkä luokkaisia ne ovat. Sehän ratkaisee paljon, minkä luokkaisella hevosella jalostat, koska luokkaahan se ori periyttää itsekin.

Luokalla Kortekallio tarkoittaa hevosen tasoa ja voitokkuutta.

Huippuhevoset juoksevat elämänsä aikana muhkeat palkkiorahat, mutta miten kannattavaa on hevosten jalostaminen?

- Eihän se tammojen varsottelu mitään kannattavaa ole, mutta monesti se on elämäntapa, että niitä tehdään. Onneksi meillä on sellainen kilpailu kuin Kuninkuusravit. Suomenhevosihmiset haluaa, että heidän kasvattinsa tai oma hevosensa pääsisi osallistumaan joskus kuninkuuskilpailuun. Se on se pointti, jonka takia kasvattajat jaksaa jalostaa ja jalostaa, vaikka se ei ole kannattavaa.