1. yle.fi
  2. Uutiset

Home ei kuulu eikä haise kouluterveydenhuoltoon

Tietosuoja estää kouluterveydenhuoltoa saamasta tietoa koulujen sisäilmaongelmista. Työterveyshuolto koskee vain henkilökuntaa.

Kotimaan uutiset
Vehmaisten koululaiset lähtivät home-evakkoon.

Jos koulussa on sisäilmaongelmia, oppilaiden sairauksien seuranta ei kuulu kouluterveydenhuollolle. Se mittaa painon ja pituuden, antaa rokotukset tai huolehtii kiusaamisen ehkäisystä, mutta infektiokierteeseen tai astmaan sairastunut lapsi pitää viedä muualle lääkäriin. Tietosuojalainsäädäntö estää tiedon kulun koululle ilman vanhempien kirjallista lupaa.

Opettajien ja henkilökunnan oireita hoidetaan työterveyshuollon kautta. Se ei ota kantaa siihen, että sairaassa rakennuksessa on myös oppilaita.

Inga-Liisa, Pinja ja Sanni opiskelevat evakossa.
Viides- ja kuudesluokkalaiset Inga-Liisa Majara (vas), Pinja Penttilä ja Sanni Myllylä opiskelevat itsekseen evakossa kakkosluokkalaisten parakissa, koska eivät pysty hengittämään oman koulunsa sisäilmaa.Yle Silminnäkijä

- Tällä hetkellä yksittäisiä, sairastuneita opettajia saatetaan ottaa pois koulusta toistuvasti ja siirtää heidät terveisiin tiloihin, samalla kun lasten altistumisen annetaan jatkua, sanoo sisäilmaan erikoistunut professori Tuula Putus Turun yliopistosta.

Koulurakennusten ongelmista on puhuttu 70-luvulta saakka. Silti sisäilmaoireiden ja –sairauksien riskinarviointi ja hoito ei edelleenkään kuulu kouluterveydenhuollon tehtäviin.

Kuka korvaa lasten terveyden menetyksen?

Kirsi Majara, homeesta sairastuneen koululaisen äiti

- Olen Kuntaliiton toimeksiannosta ehdottanut kouluterveyskyselyiden säännöllistä ja jatkuvaa tekemistä kaikkiin kouluihin. Asetuksessa on määrätty, että koulun rakennuksessa tulee tehdä riskiarvio vähintään joka kolmas vuosi. Siinä yhteydessä voitaisiin tehdä oirekysely kaikkiin kouluihin, poimia tulosten perusteella ongelmalliset koulut ja tehdä korjaukset ennen kuin ollaan kriisissä ja koululakon partaalla, Putus neuvoo.

Hän arvioi, että tällä hetkellä riskiarvio on tekemättä joka kolmannessa koulussa. Opettajien ammattijärjestön OAJ:n arvion mukaan sisäilma- ja kosteusongelmille altistuu noin 250 000 lasta ja koulun henkilökunnan edustajaa. Korjaustaakkaa on satojen miljoonien eurojen arvosta. Yli tuhat suomalaiskoulua odottaa remonttia, mutta valtion lisärahoituksellakaan niistä ei saada käyntiin kuin mahdollisesti alle sata.

Kuka korvaa lapsen sairastumisen?

Lapset ovat eriarvoisessa asemassa aikuisiin verrattuna myös silloin, kun sairaus pitäisi korvata. Kiinteistön omistaja eli kunta on vastuussa turvallisesta ja terveellisestä ympäristöstä.

- Kunnan on vakuutettava työntekijät ja jos he sairastuvat ammattitautiin, niin vakuutusyhtiö maksaa siitä aiheutuneet tutkimukset ja hoidon – mutta lapsilla tällaista vakuutusta ei ole, Putus huomauttaa.

Tamperelainen 11-vuotias Inga-Liisa sairastui Tampereen Vehmaisten koulun huonosta sisäilmasta astmaan ja monikemikaaliyliherkkyyteen.

- Kuka korvaa lasten terveyden menetyksen, kysyy hänen äitinsä Kirsi Majara.

Inga-Liisa Majara käyttää astmapiippua.
Inga-Liisa Majara sairastui astmaan homekoulussa. Yle Silminnäkijä

Majara on erityisen pöyristynyt siitä, että koulun sisäilmaongelmista on tiedetty jo ennen kuin nykyiset koululaiset olivat edes syntyneet. Siitä huolimatta tilanne on jatkunut. Tänä syksynä koulu suljettiin.

”En suostu viemään poikaani sinne enää”

Silminnäkijä kysyi verkkokyselyllä kansalaisten omia kokemuksia koulujen ja päiväkotien sisäilmasta. Yhden vuorokauden aikana vastauksia tuli noin 700. Lähes kaikissa vapaissa vastauksissa tuli esille huoli ja suuttumus lasten tulevaisuudesta.

Yleisimmät seuraukset huonosta sisäilmasta ovat olleet tukkoisuus, flunssakierre, jatkuva väsymys ja astma.

- Henkilökunta oireilee, lapset oireilevat, itselläni lähti kurkku turpoamaan alle tunnin päiväkodissa olemisen jälkeen. En suostu viemään poikaani sinne enää, kertoo eräs äiti vastauksessaan.

- Vastaukset ovat homealtistukselle tyypillisiä. Suuri osa sairauksista olisi estettävissä, jos rakennukset pidettäisiin kunnossa. Kuinkakohan monen lapsen koulumenestys on tyssännyt jatkuviin poissaoloihin? Opettajat vaihtavat työpaikkaa tämän vuoksi, ja jotkut syrjäytyvät työelämästä. Kustannukset ovat valtavat, Putus kommentoi kertomuksia.

Lisää aiheesta Silminnäkijä: Homekoulun hinta to 28.11.2013 Yle TV2 klo 22.45 ja su 1.12.2013 klo 20.30 TV2

Lue seuraavaksi