Piskuinen kylä taistelee tienviitoistaan - "Savolaiset eivät ymmärrä tätä karjalaisen tuskaa"

Itärajalla sijaitsevassa Värtsilässä käydään mielenkiintoista tienviittakiistaa. Vastakkain ovat kyläläiset entisen kirkkoherran johdolla ja viitoista päättävä Pohjois-Savon ely-keskus.

Kotimaa
Kaustajärv itienviitta
Google Maps

Tohmajärven Värtsilässä sijaitsevassa Kaustajärvellä käydään pitkäksi venähtänyttä kiistaa kylän tienviitoista. Kylän asukkaat ovat toivoneet viittoihin muutosta jo vuosia.

Ennen marraskuuta Kaustajärven kylälle ohjasi Ilomantsintieltä yksi tienviitta, joka sijaitsi järven eteläpuolella. Viitan ongelma oli kuitenkin siinä, että se saattoi ohjata kylän pohjoispuolen asuntoja etsivät umpikujaan. Kaustajärven vesialue sijaitsee näet Suomen ja Venäjän puolella, minkä takia järven ympäri on mahdotonta ajaa.

Savolaiset eivät ymmärrä tätä karjalaisen tuskaa.

Erkki Lintunen

- Minullakin on ollut vieraita, jotka ovat soitelleet järven takaa, että missä te asutte. Kyllä tänne pitäisi löytää perille ilman navigaattoria, perustelee Kaustajärvellä asuva emeritus kirkkoherra Erkki Lintunen.

Ely-keskus poisti viimeisenkin viitan

Lintunen kirjelmöi ongelmasta viime vuonna Tohmajärven kunnanhallitukselle. Lintunen vaati, että nuoliviitat poistetaan ja ne korvataan Kaustajärven paikannimikylteillä, jotka sijoitetaan sekä pohjois- että eteläpuolelle. Näin kukaan eri puolille Ilomantsintieltä Kaustajärvelle pyrkivä ei voisi päätyä umpikujaan Venäjän rajalle. Kunnanhallitus piti Lintusen ehdotusta järkevänä ja esitti asiaa Pohjois-Savon ely-keskukselle.

Se perustuu silmämääräisyyteen, eli siellä pitäisi näyttää olevan kylä.

Petri Keränen

Ely-keskus kuitenkin löi kyläläiset täysin ällikällä ja poisti Kaustajärven viitoista kokonaan. Nyt uusissa nuoliviitoissa lukee Kaustajärven kohdalla Mökkivaara.

- Mökkivaara on nimi maanmittauslaitoksen kartoissa, ei Kaustajärvi, perustelee Pohjois-Savon ely-keskuksen johtaja Petri Keränen.

Keräsen mukaan kylttimuutokseen päädyttiin poikkeuksellisen palautemäärän takia. Kylältä on tullut Keräsen mukaan ristiriitaista palautetta. Osan mielestä ainoa Kaustajärven kyltti on pitänyt poistaa harhaanjohtavana, osan mielestä ei.

Kylä vai ei?

Ely-keskuksen mukaan Kaustajärveä ei voi viittoihin enää kirjoittaa, sillä Kaustajärvellä ei ole tarpeeksi kylämäistä asutusta. Paikannimiviitat kun vaativat Keräsen mukaan sellaisen. Kylämäisen asutuksen määritelmä ei kuitenkaan perustu asukasmääriin, vaan tulkintaan.

- Se perustuu silmämääräisyyteen, eli siellä pitäisi näyttää olevan kylä, Keränen sanoo.

Lintusen mukaan Kaustajärvi on selvä kylä, sillä siellä sijaitsee hänen mukaansa noin 60 asuinrakennusta.

- Se sijaitsee kahden puolin Ilomantsintietä, Lintunen määrittelee.

Uusia viittoja ei ole tulossa

Erkki Lintusen mielestä Mökkivaara kyltti on naurettava, sillä kukaan ei hänen mukaansa puhu alueesta Mökkivaarana. Lintuselle Mökkivaaran viitta kuitenkin kelpaa, kunhan Kaustajärven paikannimiviitat saataisiin paikalleen.

- Savolaiset eivät ymmärrä tätä karjalaisen tuskaa, Lintunen naurahtaa viitaten Pohjois-Savon ely-keskukseen.

Petri Keräsen mukaan Kaustajärvi viittoja on kuitenkaan teille enää turha odottaa. Ei suunta- eikä paikannimiviittamuodossa.

- Kaikkien toiveita ei voi täyttää. Meidän osalta olemme tehneet ratkaisun ja sillä eletään.