Hyppää sisältöön

Kaurismäen elokuvaa kuvataan Suomen elokuvakaupungissa Turussa

Ohjaaja Mika Kaurismäki kuvaa seuraavan pitkän elokuvansa The Girl King Turussa ensi vuoden alussa. Vuosina 2010 – 2013 Turun seudulla on kuvattu 15 pitkää elokuvaa sekä lukuisia tv-sarjoja ja muita av-tuotantoja.

Mika Kaurismäki. Kuva: Yle

1600-luvulle sijoittuvaa epookkielokuvaa _The Girl King _(Tyttökuningas) kuvataan alkuvuodesta Turussa. Se tulee olemaan yksi kaikkien aikojen suurimmista Suomessa kuvatuista elokuvatuotannoista. Elokuva kertoo Ruotsin kuningatar Kristinasta, joka hallitsi Ruotsia 1632 – 1654.

- Turkua voi ehdottomasti nimittää Suomen elokuvakaupungiksi. Vuodesta 2010 täällä on tehty enemmän elokuvia kuin koskaan aiemmin Turun historian aikana, arvioi Risto Hyppönen Länsi-Suomen elokuvakomissiosta.

Kaurismäen epookkielokuva on yhteistuotanto Kanadan, Saksan, Ruotsin ja Suomen välillä. Budjetti on noin 6,5 miljoonaa euroa, josta Turkuun arvioidaan jäävän noin miljoona euroa.

- Turkuun houkuttelevat hyvät palvelut ja ystävällinen ilmapiiri sekä tietysti elokuva-alan koulutus, jota kaupungissa on ollut jo yli 20 vuotta, Hyppönen summaa.

Hyvät palvelut houkuttelevat elokuvantekijöitä

Hyppösen mukaan tuotantoryhmiä kalastellaan Turkuun juuri hyvillä palveluilla, ei niinkään rahalla. Tämän vuoden aikana Länsi-Suomen elokuvakomissio antaa tuotantotukea yhteensä noin 60 000 - 80 000 euroa.

- Palvelut ovat toki rahanalaista toimintaa, josta jouduttaisiin joka tapauksessa maksamaan. Näin ollen se on paljon enemmän kuin esimerkiksi muutaman kymmenen tuhannen tuotantotuki.

Esimerkiksi The Girl King -elokuvassa tulee olemaan yhteensä yli tuhat pukua, ja niiden valmistukseen käytetään noin 1 000 työtuntia.

Puvustus valmistetaan Turussa hyödyntämällä turkulaisia ammattilaisia, palveluntarjoajia ja oppilaitoksia, kerrotaan Länsi-Suomen elokuvakomissiosta.

Kyselyitä ensi vuodelle pilvin pimein

Töitä elokuvien saralla Turussa riittää tulevaisuudessa niin paljon, että myös elokuva-alan täydennyskoulutusta on perustettu kaupunkiin lisää.

- Tänne Turkuun on nyt tyrkyllä 14 kokopitkän elokuvan tuotantoa ensi vuoden puolelle, ja uusia kiinnostuneita tuotantoyhtiöitä tulee koko ajan lisää. Jos nämä kaikki toteutuvat, töitä riittää ja paljon, Risto Hyppönen kertoo.

Tänne Turkuun on nyt tyrkyllä 14 kokopitkän elokuvan tuotantoa ensi vuoden puolelle ja uusia kiinnostuneita tuotantoyhtiöitä tulee koko ajan lisää. Eli jos nämä kaikki toteutuvat, töitä riittää ja paljon.

Risto Hyppönen

Elokuva-alan työntekijä –koulutus syntyi av-alan yritysten tarpeesta. Hakijoita työntekijäkoulutukseen oli yli 200, joista 15 valittiin.

Lukuvuoden mittainen Elokuva-alan työntekijä –koulutus tarjoaa mahdollisuuden eri osaamistaustaisille henkilöille opiskella elokuva-alan teknistä puolta ja löytää uusia työllistymismahdollisuuksia koko maassa.

- Koulutuksessa oppii elokuvateknisiä perustaitoja, jotka eivät tule kuin tekemällä. Yritämme antaa mahdollisimman hyvät valmiudet tähän, sanoo Jupe Louhelainen, Twisted Films Oy:n tuottaja ja yksi koulutuksen opettajista.