Taloyhtiö säästää lämpöpumpun avulla - kaikkiin taloihin pumppu ei sovi

Lämpöpumppujen suosio on maltillisesti kasvamassa. Kaikkiin vanhoihin kerrostaloihin pumppu ei kuitenkaan sovi, ja uuden tekniikan asentaminen vaatii kiinteistöhuolloltakin uudenlaista osaamista.

Kotimaa
Lämpöpumpun ohjauspaneeli.
Kalle Heikkinen / Yle

Yhä useampi taloyhtiö hakee säästöjä lämmityskustannuksiin lämpöpumpusta. Huoneiston poistoilmaa lämmöntuotannossa hyödyntävää pumppua on kokeiltu muutamissa tamperelaisissa taloyhtiöissä ja kiinnostus on kasvamaan päin, kerrotaan Kiinteistöliitto Pirkanmaasta.

Taloyhtiöt haluavat vaihtoehtoja kallistuvalle kaukolämmölle, jotta lämmityskustannukset saadaan kuriin.

- Meillä on valmiina muutamia kohteita, jotka ovat hyödyntäneet talven tai parikin tätä poistoilman lämpöä, ja uusia tuntuu olevan viritteillä. Kiinnostus on yllättävän suurta, kuvailee Kiinteistöliitto Pirkanmaan toiminnanjohtaja Jorma Koutanen.

Pientaloissa pumppuja on käytetty pitkään - ja hyvin tuloksin, sanoo Tom Lindborg Suomen Talokeskuksesta.

- Kokemukset ovat olleet pääasiallisesti hyviä. Energiakustannuksia on saatu alas ja käyttömukavuuskin on kasvanut, koska näihin pystyy liittämään viilennystä mukaan.

Iso investointi vaatii malttia ja ammattitaitoa

Kaikkiin vanhoihin kerrostaloihin lämpöpumppu ei sovi, muistuttaa Kiinteistöliitto, ja kehottaa taloyhtiöitä pitämään jalat maassa.

Jos lämpöpumppuun päädytään, asennus kannattaa tehdä muiden suurten remonttien yhteydessä. Kyseessä on iso, osin tuntematonkin investointi.

- Pohjatyö on syytä tehdä hyvin. Kyse on uudesta tekniikasta, jota on toistaiseksi käytetty aika vähän ja kokemuksiakin on siis vähän. Kiinteistöhuolloltakin vaaditaan ammattitaitoa ja osaamista laitteiden toiminnan optimoimisessa, sanoo Kiinteistöliitto Pirkanmaan toiminnanjohtaja Jorma Koutonen.

Energiakustannuksia on saatu alas ja käyttömukavuuskin on kasvanut.

Tom Lindborg

Kiinteistöliittossa uskotaan, että lämpöpumppujen suosio vanhoissa kerrostaloissa kasvaa tulevaisuudessa. Ympäristöarvojen lisäksi investointipäätöksen puolesta puhuu raha, arvioi Jorma Koutonen.

- Kyllä siinä varmasti euromääräistä lämmönsäästöä haetaan, kun kertaalleen maksettua energiaa pystytään käyttämään uudestaan.