1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vapaaehtoistyö kiinnostaa, jos keikka on kiva ja nopea

Vapaaehtoistyöntekijöitä tarvitaan runsaasti joulun alla eri tempauksissa ja keräyksissä. Soittokierros hyväntekeväisyysjärjestöihin paljasti, että lyhytkestoisiin talkoisiin ja keräyksiin löytyy väkeä, mutta vanhusten ystäviä tarvittaisiin runsaasti lisää.

Kotimaan uutiset
Vapaarhoistyöntekijä vastaa puhelimeen
Vapaaehtoistyöntekijä Tuula Paasio kertoo lasten lahjatoiveita Lahja Lapselle -keräyksessä. Minna Rosvall / Yle

Vapaaehtoistyöntekijöiden saaminen eri hyväntekeväisyystempauksiin onnistuu vaihtelevasti. Esimerkiksi iäkkäiden ystäväpalvelutoimintaan kaivataan lisää väkeä, kun taas hyväntekeväisyystempaukset, kuten SPR:n Nälkäpäivä, houkutteli enemmän vapaaehtoiskerääjiä kuin vuosi sitten.

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän Lahja lapselle -keräyksessä työskentelee sata vapaaehtoista. Innokkaimmat kyselivät keräyksestä ennakkoon jo syyskuussa. Vapaaehtoistyön toiminnanohjaaja Kaisa Lundén myöntää, että kaikki tehtävät eivät ole yhtä suosittuja.

- Projektiluontoiseen ja lyhytaikaiseen, joulun alla tehtävään konkreettiseen apuun on ollut helppo saada väkeä. Mutta vanhusten ystävätoiminnassa ja laitoksissa kaivataan jatkuvasti enemmän vapaaehtoisia kuin on tulossa. Myös seurakunnissa on monenlaisia tehtäviä, joissa kaivataan vapaaehtoisia, kertoo Lundén.

Joulu on raskasta aikaa lapselle, jos lahjoja ei ole tiedossa

Yleisen taloustilanteen kiristyminen näkyy selvästi myös lapsiperheiden arjessa. Lapsiperheiden osuus diakonia-asiakkaista onkin ollut kasvussa viime vuosien aikana. Vaikkei toimeentulotuessa ja muissa etuisuuksissa huomioida vuodenkiertoon kuuluvia juhlia, joulu on joulu myös vähävaraisten perheiden lapsille.

Lahja lapselle -keräyksen kautta lahjan saa noin 900 diakoniatyön piirissä olevaa lasta. Diakoniasihteeri Sari Niemelä kertoo, että joulu on raskasta aikaa perheissä, joilla on tiukka rahatilanne. Yleensä perheillä on ollut pitkään pienet tulot tai perheeseen on tullut sairaus tai työttömyyttä.

- Jos tilanne on aikuisille aika haastava, on se myöskin lapselle. Kyllä he ovat huolissaan ja aistivat, ettei kaikki ole ihan niin kuin ennen. He kuulevat kavereilta puheita harrastuksista, mutta myöskin lahjoista ja matkoista ja vertailevat sitten omaa tilannettaan kavereiden tilanteeseen, kertoo Niemelä.

Diakoniatyöllä on tänä vuonna ollut 2 300 asiakasta - suurin osa on yksinasuvia henkilöitä.

Yli 30 odottaa vapaaehtoista ystäväksi Turussa

Suomen Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piirin järjestöpäällikkö Sirpa Lehtimäki kertoo, että vapaaehtoisten hankinnassa on haasteita. Nälkäpäivä houkutteli enemmän kerääjiä kuin viime vuonna. Vuonna 2012 heitä oli 1 600 ja tänä syksynä 1 900 - 2 000. Filippiinien uhrien puolesta järjestettyyn keräykseen olisi mahtunut enemmän kerääjiä kuin SPR sai. Yhteensä Varsinais-Suomen alueella on SPR:n vapaaehtoisia noin 2 500.

- Ihmiset kaipaavat konkreettista tekemistä. Esimerkiksi muutamia vuosia sitten toteutettu pupu-kampanja tuotti runsaasti kudottuja pupuja. Samoin Nenäpäivän sukkamyyntitapahtuma oli esimerkki konkreettisesta avusta, kertoo Lehtimäki.

SPR:n Turun ystävävälityksen projektikoordinaattori Tuija Mielonen kertoo, että ystäviä tarvittaisiin lisää.

- Meillä on 30 - 40 henkilöä jatkuvasti jonossa odottamassa ystävää. Henkilökohtaisia ystäviä on tällä hetkellä työssä noin 100.

Sosiaalinen media auttaa vapaaehtoisten hankinnassa

Operaatio Ruokakassin toiminnanjohtaja Mertsi Ärling kertoo, että hänen on ollut helppo saada vapaaehtoisia toimintaan mukaan. Jouluaattona Logomossa järjestettävään työttömien joulujuhlaan tarvitaan noin 80 vapaaehtoista ja itsenäisyyspäivän toritapahtumaan 40 - 50 innokasta.

Ärling kertoo satsaavansa työntekijöiden kohtaamiseen.

Aina voi ottaa olkapäästä kiinni ja kiittää henkilökohtaisesti.

Mertsi Ärling

- Haluan pitää työntekijöistäni hyvää huolta. Vien ydinryhmää syömään ja teatteriin säännöllisesti. Aina voi ottaa olkapäästä kiinni ja kiittää henkilökohtaisesti, kertoo Ärling.

Ärling kertoo, että uusia vapaaehtoisia tavoitellaan sosiaalisen median kautta. Toisaalta myös ruoka-apua saava voi lähteä mukaan auttamaan muita.

Ärlingin mielestä vapaaehtoistyön tulee olla hauskaa ja mukavaa, mutta kuitenkin työ täytyy tehdä kunnolla. Koko vuoden ajan Operaatio Ruokakassin piirissä työskentelee noin 30 - 50 vapaaehtoista.