1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ville Haapasalo: Suomalaiset eivät osaa käsitellä venäläismatkailijoita

Venäjällä huippusuosittu näyttelijä Ville Haapasalo perää yrittäjiltä yhteistyötä matkailun kehittämiseen. Hän myös kuuluttaa valtiota mukaan mainostamaan Suomea venäläisille. Haapasalon mukaan suurin virhe on yli- ja aliarvioida venäläisturisteja.

Kuva: Esa Huuhko / Yle

Näyttelijä ja tuore yrittäjä Ville Haapasalo opastaa yrittäjiä ja matkailun parissa töitä tekeviä kuinka venäläiset turistit pitäisi kohdata.

Suomalainen ja venäläinen kulttuuri kun ei aina sovi yksiin. Esimerkiksi kassajonossa etuilu on miljoonakaupungissa eläville aivan normaalia, sillä vaikkapa metrosta myöhästyminen voi tarkoittaa tuntien odotusaikaa.

Suomalainen puolestaan pitää etuilua enemmän kuin röyhkeänä.

Suomalaisten asenteessa venäläisiä kohtaan on vielä parannettavaa. Suurin virhe, jotka matkailuyrittäjät tekevät on venäläisten yli- ja aliarvioiminen, sanoo Haapasalo.

- Asenne venäläisiä kohtaan näkyy vieläkin. Me odotetaan, että tulispa ne ja tois ne rahansa tänne. Ei ne tule niin. Heille pitäisi pystyä tarjoamaan palveluja ja niitä me tarjotaan tällä hetkellä aivan liian vähän.

Yhteistyötä ja uusia palveluja

Venäjällä suureen suosioon noussut Haapasalo kertoo, että Norjan valtio on ostanut venäläisille televisiokanavien kalleimmille mainospaikoille ohjelma-aikaa.

Hänen mukaansa Suomessakin pitäisipystyä toimimaan yhdessä suuremman hyvän vuoksi.

Me odotetaan, että tulispa ne ja tois ne rahansa tänne.

Ville Haapasalo

- Meillä suomalaisilla on usein ongelmana, että jos me tehdään kimpassa jotain ja joku muu saa siitä esimerkiksi asiakkaan niin ajatellaan sen olevan meiltä muilta pois. Se on väärä ajattelutapa. Ei yksin pysty tekemään mitään, mut jos on sata niin pystyy tekemään paljon enemmän.

Tällä hetkellä nousussa on venäläisten ostosmatkailu. Myös kalastus ja kaunis luonto vetävät matkailijoita Suomeen.

Tänä vuonna rajanylittäjien määrän uskotaan kasvavan 1,7 miljoonaan Tohmajärven Niiralan rajanylityspaikalla.