Telan Siimes: Suomessa tarvitaan useita eläkevakuuttajia

Kansanedustaja Sampsa Kataja (kok.) esitti torstaina, että Suomeen pitäisi perustaa vain yksi eläkevakuutusyhtiö. Työeläkeyhtiöiden edunvalvoja, entinen vasemmistojohtaja Suvi-Anne Siimes vastustaa Katajan ajatusta monopolista.

politiikka
Suvi-Anne Siimes TV-uutisissa
Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne SiimesYle

Työeläkevakuuttajat Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes vastustaa Sampsa Katajan (kok.) ajatusta, että Suomeen pitäisi perustaa yksi eläkevakuutusyhtiö. Siimes toteaa, että nykyisellä usealle toimijalle hajautetulla mallilla on painavat perusteet. Tärkein niistä on Siimeksen mukaan työeläkevarojen turvaaminen.

– Työeläkejärjestelmän perustehtävä on turvata nykyisten ja tulevien eläkkeensaajien eläkkeet. Suomalaisessa työeläkejärjestelmässä työeläkevarat ovat erillään valtion budjetista, toisin kuin monissa muissa maissa.

Usealle toimijalle hajautetulla mallilla hallitaan Telan Siimeksen mukaan sijoitusriskejä. Entinen vasemmistoliiton puheenjohtaja ei pidä oikeana kokoomuslaisen Katajan arviota, että yksi julkinen eläkeyhtiö toimisi paremmin kuin pussillinen yksityisiä eläkeyhtiöitä.

– Työeläkevakuuttajien sijoitusstrategiat vaihtelevat ja samoin niiden eri aikoina hankkimat tuotot. On todennäköistä että joku sijoitus aina tuottaa vaikka toinen menisi miinukselle. Yhdelle eläkevakuuttajalle keskitetyssä mallissa sijoitusnäkemykset keskittyisivät. Tällöin myös riskit epäonnistumiseen koko järjestelmän tasolla kasvaisivat, Siimes sanoo.

Siimeksen mukaan Suomessa järjestelmän toimintakulut olivat Pohjoismaiden halvimmat, kun verrataan työeläkejärjestelmän kattavuutta. Lisäksi Suomessa alalla on selvästi vähemmän toimijoita kuin tutkimuksen vertailumaissa.

– Kuten kaikilla muillakin toimialoilla, myös työeläkealalla tulee arvioida jatkuvasti sitä, miten palvelut tuotetaan mahdollisimman kustannustehokkaasti ja toimivasti. Tätä työtä tehdään sekä yksittäisissä työeläkevakuuttajissa että alalla yhteisesti, Siimes sanoo.

Korjattu 28.11. kello 19.30 Mistä on kyse -kohtaan keskimmäinen merkintä muotoon: "Siimeksen mukaan nykyinen usean yhtiön malli toimii paremmin ja tehokkaammin kuin yksi yhtiö". Jutussa luki tätä ennen virheellisesti, että "Siimeksen mukaan yksi yhtiö toimisi paremmin ja tehokkaammin kuin nykyinen usean yhtiön malli."